Prisfall på prosjektører åpner hjemmemarkedet

Nå får du en en videoprosjektør til under 10.000 kroner. Du må leve med noen handikap, men får kino eller Powerpoint på hele veggen.

Nå får du en en videoprosjektør til under 10.000 kroner. Du må leve med noen handikap, men får kino eller Powerpoint på hele veggen.

Elkjøp reduserte trolig for første gang prislappen på en prosjektør til fire sifre: Nå selger de Epson EMP30 til 9995 kroner.

Greit, du får ikke det aller kraftigste eller minste fremviserne, men det gjør da heller ikke alle.

Med en lysstyrke på 800 ANSI lumens og en oppløsning på 1024x768 bildepunkter, hevder Epson at dette er mer enn nok til både hjemmekino og Powerpoint og du trenger ikke å skru av lyset i rommet.

For mange som ikke skal bære den rundt er vekten på 2,9 kilo mindre interessant. På bare 1,8 meters avstand får du et bilde som tilsvarer en 60 tommers skjerm (152 cm fra hjørne til hjørne).

EMP-30 er spesielt laget for hjemmekino, et segment som foreløpig ikke har tatt av. Mye av dette skyldes nok prisen noe Epson har rettet på. Men det er nok også mange mindre bedrifter som kunne tenke seg en prosjektør som koster under 10.000 kroner.

Boksen kan også kobles til PC-, Mac-, video- og S-video-systemer. Du stiller inn maskinen i et av seks fargemodi, inkludert et "kinofilter" for hjemmeunderholdningsbruk med høy kontrast.

Men mange vil nok reagere på viftestøyen. Viften i EMP-30 gir 35 desibel, noe en stor leverandør i bransjen mener tilsvarer mange dyrere prosjektører. 35 dB skal være litt høyere støy enn hva en vanlig PC skaper.

Men kanskje det største problemet er den ganske lave kontrastfaktoren boksen har. 1:400 er lavt i forhold til mange dyrere modeller som har 1:1500 eller 2000. Kontrastfaktoren forteller hvor flink prosjektøren er til å vise frem fargen sort. Lav kontrastfaktor skaper grått/blått der det skulle ha vært sort.

Det kan være en handikap som privatbrukere bør være oppmerksomme på. Kjøpere bør dessuten få med seg at lyspæren i EMP-30 bare varer 1500 timer. Dette er et lite handikap da en ny pære fort koster 3000 kroner.

Skal du ha en fullblåst hjemmeprojekter som retter opp handikap-ene EMP-30 har, må du i dag doble prisen, som for eksempel prosjektøren Infocus X1.

Til toppen