Prisgunstig utfordrer til Pentium II

AMD har stort sett ligget en generasjon etter med sine kompatible prosessorer. Men den nye K6 kan ramme Intel midt i hjertet.

AMD har stort sett ligget en generasjon etter med sine kompatible prosessorer. Men den nye K6 kan ramme Intel midt i hjertet.

AMD (Advanced Micro Devices) lanserte omsider sin K6-prosessor i går kveld. Lanseringen er den viktigste fra AMD på mange år, ifølge selskapets talsmenn.

K6 er fullt ut kompatibel med Intels PC-brikker. Den har det samme instruksjonssettet, også multimediainstruksjonene kjent som MMX. Den har tillatelse fra Microsoft til å bære logoen "Designed for Windows 95". Ytelsesmessig er den på høyde med PentiumPro. Prismessig er den 25 prosent billigere.

AMD la fram en serie tester basert på Ziff-Davis Winstone 97-normen, for å belegge påstanden om at K6 er raskere enn Pentium II (PentiumPro med MMX), under både Windows NT og Windows 95. Tidsskriftet PC World har allerede publisert en sammenlikning mellom de to konkurrentene, med noenlunde samme konklusjon – en 266 MHz Pentium II skåret 260 mot 251 for en 233 MHz K6. Begge får vanlige Pentium MMX-maskiner til å virke som lus på tjærekost. PC World konkluderer også med at K6 er fullstendig MMX-kompatibel.

AMD sier det nå for første gang virkelig er konkurranse på markedet for høyytelses industristandard PC-prosessorer. K6 kommer i klokkefrekvensene 166, 200 og 233 MHz. I annet halvår kommer en 266 MHz-utgave, og 300 MHz-versjonen skal være klar før nyttår. En utgave for bærbare maskiner skal være rett rundt hjørnet. En 166 MHz-utgave skal være mer eller mindre klar, men AMD vil antakelig foretrekke å vente til 200 MHz-versjonen kan gjøres tilgjengelig.

Selskapet tar sikte på å erobre 30 prosent av "wintel"-markedet. Mer nøkterne observatører tror 15 prosent er mer realistisk. Fabrikkene har nok kapasitet til å produsere 30 millioner brikker innen utgangen av året.

Det knyttes stor spenning til K6 for bærbare. Mer enn sjette hver pc som selges, er bærbar, og Intel vil ikke makte noen bærbar utgave av PentiumPro før om et halvt års tid. Her har AMD faktisk muligheten til å få et forsprang.

Foreløpig har bare en håndfull små leverandører – Tatung, Polywell, Micro Express og Everex – sagt de vil bygge maskiner rundt K6. Av mer kjente merker har AST kunngjort at K6 er "under vurdering".

Børsen har store forventninger til AMD. Siden K6 ble demonstrert for første gang i fjor høst er aksjekursen mer enn doblet.

Til toppen