Prishopp på brukte iPhones

Bruktprisene raste da det ble kjent at iPhone kom til Norge, men nå har de steget igjen.

Prisen på en brukt iPhone har steget etter at Netcom offentliggjorde sine norske priser.
Prisen på en brukt iPhone har steget etter at Netcom offentliggjorde sine norske priser.

Bruktprisene raste da det ble kjent at iPhone kom til Norge, men nå har de steget igjen.

På tross av at iPhone offisielt ikke blir tilgjengelig i det norske markedet før Netcom lanserer de den 11. juli, så var det over 10.000 nordmenn som hadde gått til anskaffelse av Apples mobil.

Da det ble kjent at den endelig kom til Norge, ble det plutselig et prisras på brukte iPhones.

    Les også:

Mange ville heller ha en offisiell norsk iPhone, som også støtter dataoverføring over 3G-nettet istedenfor det markant tregere Edge-nettet.

Rett før det ble kjent at iPhone kom til Norge, var det ikke uvanlig med en pris på over 4.000 kroner for 16 gigabytesutgaven av iPhone.

Like etterpå var det flere som annonserte den samme utgaven til 2.600 kroner på Finn.no.

Fredag i forrige uke offentliggjorde Netcom sine spesialtilpassede abonnement og tilhørende priser. Reaksjonene lot ikke vente på seg. Selv om Netcom mener at de har laget abonnement som er godt tilpasset bruksmønsteret til en typisk iPhone-eier, var det mange som ikke var enige.

Dette gir også utslag i bruktmarkedet. Et raskt søk på den dominerende norske rubrikktjenesten Finn.no viser at bruktprisene på forrige generasjon iPhone har gått opp igjen.

Nå ligger prisen på en brukt 8 gigabyte-utgave av iPhone 1.1 på 3.000 kroner, mens utgaven med 16 gigabyte stort sett ligger mellom 4.500 til 5.000 kroner.

Netcoms prisnivå er nok en viktig årsak til prishoppet, men det er neppe den alene som gjør at prisen har gått opp.

Apple og deres amerikanske operatørpartner, AT&T, fikk seg en lærepenge med første utgave av iPhone. Mobilen ble subsidert mot at kundene bandt seg til et abonnement.

Problemet for AT&T og andre operatører i andre land var at mange knakk låsen som skulle binde telefonen til operatøren. Kombinert med at mobilen ikke måtte aktiveres i butikken, førte dette til at mange kunne kjøpe mobilen og ta den med seg ut av landet for å bruke eller selge den der.

Apple skal ha jobbet med å lage en bedre sperre på de kommende iPhone-mobilene, men som med så mye annet i denne bransjen må det forventes at den låsen også vil bli hacket.

Derfor har de sikret seg gjennom å ikke selge iPhone over nettet, og ved å kreve at alle iPhone-mobiler må aktiviseres i butikken før kundene får den med seg ut.

Det betyr at kunder som ønsker å bruke mobilen i et annet nett, uansett må betale for det medfølgende abonnentet, og da spørs det om det blir like lønnsomt å kjøpe mobilen i andre land.

    Les også:

Til toppen