BEDRIFTSTEKNOLOGI

Prishopp på minne

Fabrikkbrann får skylden.

Prisen på SK Hynix sine DDR3-brikker har steget kraftig etter at en av selskapets fabrikker ble slått ut av brann i september.
Prisen på SK Hynix sine DDR3-brikker har steget kraftig etter at en av selskapets fabrikker ble slått ut av brann i september. Bilde: Jean Chung/Bloomberg/Getty Images/All Over Press
23. sep. 2013 - 13:59

I starten av september brøt det ut brann i SK Hynix sin fabrikk i Wuxi, Kina. Siden den gang har prisene på minnebrikker steget kraftig på verdensmarkedet. Prisen på DDR3 2GB DRAM brikker har ifølge Bloomberg News steget 42 prosent, fra 1,6 dollar stykke samme dag som brannen opp til 2,27 dollar brikken i dag.

Kostnaden treffer produsenter av smarttelefoner, nettbrett og PCer, hvis en god del av produsentene allerede sliter med anemiske marginer. At prisen på minnebrikker er tilbake på nivået man ikke har sett de siste årene, er ikke hyggelige nyheter for en rekke smarttelefonprodusenter.

SK Hynix, som opplevde brannen, er verdens nest største minnebrikke-produsent. For å begrense konsekvensene av brannen har de økt produksjonen ved sine anlegg i Sør Korea. Først neste måned vil de kunne fase inn ny produksjon fra den brannrammede kinesiske fabrikken men ful produksjon vil ikke oppnås før i november.

Samtidig er det en voldsom vekst i produksjonen av smarttelefoner. Ifølge IDC forventes det at den kinesiske produksjonen av smarttelefoner skal stige til 450 millioner enheter i år, fra 360 millioner enheter i fjor.

– Brikkeprisene vil fortsette å stige ut fjerde kvartal eller i det minste ikke oppleve nedgang før produksjonen kommer opp i full aktivitet, sier den sørkoreanske analytikeren Oh Sang Woo ved Leading Investments & Securities til Bloomberg News.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.