TELEKOM

Priskrig på «4G» i Sverige

Nordmenn kan bare drømme om samme tilbud.

9. des. 2010 - 13:24

Det er kjent at svenske kunder har et helt annet bredbåndstilbud enn hva tilfellet er i Norge. Prisene er lavere og tilgangen på raske fiberlinjer bedre.

Slik er det også med det raskeste du får innen mobilt bredbånd, basert på standarden LTE (Long Term Evolution), som operatørene feilaktig omtaler som 4G.

Netcom er nemlig alene om å tilby «4G» her til lands, og vil være det i lang tid fremover. Ikke før en gang i 2012 kommer Telenor på banen.

Dekningen til Netcom er riktignok begrenset til Oslo og omegn, men allerede før nyttår skal de etter planen lansere LTE-nettverk også i Trondheim, Bergen og Stavanger.

Kamp om kundene

I Sverige er konkurransesituasjonen og dekningen langt bedre. Netcoms eierselskap TeliaSonera var først ute (samtidig med Netcom i desember 2009). Nylig lanserte Telenor, Tele2 og Bredbandsbolaget det samme i en rekke svenske byer.

Slikt skaper priskrig. En rekke LTE-kampanjer har den siste tiden sendt prisene til bunns. (Alle prisene i saken er omregnet til norske priser).

Telia tar 130 kroner i måneden frem til påske. Etter dette er prisen 525 kroner. Da må du riktignok binde deg med abonnement i 18 måneder. Dessuten struper de hastigheten kraftig hvis du laster ned mer enn 30 gigabyte i måneden, slik også søsterselskapet Netcom gjør i Norge.

Fri databruk

Bredbandsbolaget tar 480 kroner, men første halvår er gratis mot at du binder deg i to år. Her er det verdt å merke seg at du får fri databruk. Det er ingen begrensninger i hvor mye data du laster ned.

Tilbudet til Tele2 ser enda bedre ut. Her er listeprisen 437 kroner, men du slipper med 262 kroner i måneden hele det første året. Her er det 18 måneders bindingstid, men også fri databruk.

Telenor i Sverige krever rundt 480 kroner i måneden og har to års bindingstid. Her innebærer kampanjen at månedsprisen nulles frem til neste sommer. De har en såkalt «fair use policy», som innebærer at de forbeholder seg retten til å strupe hastigheten hvis du laster ned for mye (mer enn 10 ganger normalen, slik den er definert av den svenske Post- og telestyrelsen).

- Ikke lenger avskrekkende priser

Netcom har til sammenligning en listepris på 699 kroner i måneden for LTE-abonnement. Prisen er halvert til 350 kroner gjennom en tidsbegrenset kampanje som ble startet i høst. Bindingstiden er på 12 måneder. Bruker du mer enn 30 gigabyte datatrafikk blir hastigheten kraftig redusert.

- Hvorfor er LTE så mye billigere i Sverige enn i Norge?

- Det er to forskjellige markeder. I Sverige har man generelt ligget lavere i pris på mobilt bredbånd enn i Norge, men det har skjedd en endring i Norge også. Mobilt bredbånd er ikke lenger avskrekkende på pris etter min mening, sier Netcoms kommunikasjonssjef Øyvind Vedershus til digi.no.

Både Netcom og Telenor har lovet å gi LTE-dekning til opptil 95 prosent av landets innbyggere innen utgangen av 2012. Telenor har i motsetning til Netcom valgt å avvente lanseringen inntil de kan tilby bred geografisk dekning.

Glem fri bruk i Norge

Spørsmålet som melder seg er hva Netcom tror den kommende konkurransen vil medføre av prisendringer i det norske markedet.

- Det er fryktelig vanskelig å si, da dette er veldig lenge frem i tid. Jeg tror vi vil få en annen måte å prise tilgangen på. Fremover vil du betale for den hastigheten og det volumet du ønsker.

Netcom tror med andre ord ikke på modellen med fri databruk på mobilt bredbånd, slik flere svenske teleoperatører legger opp til.

- Det er den retningen man må gå for at dette skal være bærekraftig, sier Vederhus.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.