TELEKOM

Priskrig på VDSL2

Nextgentel-tilbud vil nå 200 000 husstander.

3. feb. 2011 - 14:27

Nextgentel kutter i dag prisene på sine VDSL-abonnementer. Samtidig viser de fram sin nye TV-tjeneste kalt Play.

Den billigste VDSL-linjen (30 Mbps nedlastning og 5 Mbps opplastning) vil koste 399 kr, mens 40 Mbps ned og 20 opp vil koste 499 kr. Nextgentel legger seg dermed nøyaktig 50 kr under Telenor på begge produktene.

ADSL-tilbudet vil også bli endret. Nextgentel vil ikke ta inn nye bestillinger på ADSL, og i stedet blir ADSL2+ et minimum. Kunder som tidligere betalte 298 kr for 2 Mbps får nå dermed 5 Mbps for samme prisen. Kunder med ADSL kan selv ta valget om de vil beholde sitt nåværende abonnement, eller bytte til ADSL2+.

Nextgentel venter å kunne levere VDSL potensielt til 200 000 nordmenn. Dette gjør de ved hjelp av 200 VDSL-sentraler. Nextgentel sier at disse beregningene tar høyde for at kundene er maks 800 meter unna nærmeste sentral.

Det er uenighet om hvor lange avstander du kan strekke kabel før VDSL mister for mye hastighet. Enkelte mener at du mister kvalitet allerede etter 300 meter, mens andre sier at det fungerer godt opptil 800 meter unna. Det skal nevnes at det er snakk om lengden på kabelen, ikke hvor langt unna sentralen man er i luftlinje.

Nextgentel føler seg uansett sikre på at hastigheten vil være stabil nok.

- Ved intern testing kom vi fram til at det var opplastningshastigheten som ble mest skadelidende ved lengre strekker. Testingen ble gjort med opptil 1600 meter, sier adminstrerende direktør Jan Dagfinn Midtun i NextGentel.

Nextgentel viste samtidig fram en ny TV-løsning kalt Play. Med denne kan kunder se alle programmer fra en valgt kanal opptil en uke tilbake i tid. Det er dermed ikke lenger nødvendig å ta opp programmer manuelt, men kun vite hvilken kanal programmet har gått på.

Tjenesten er i første omgang begrenset til fem internasjonale kanaler, men Nextgentel sier at de er i diskusjon om rettigheter også til norske kanaler. Play vil ikke koste noe ekstra for kundene, men TV-tilbudet krever at man har IPTV fra Nextgentel og kanalene som støttes av Play.

Digi.no gjorde Morten Ågnes, direktør for marked og informasjon, oppmerksom på muligheten for ADSL-forlenger. Ågnes sier at det har vært snakk om det innad i Nextgentel, men at det ikke er noe de vurderer for øyeblikket.

- Vi ønsker å være sikre på kvaliteten før vi implementerer noe nytt. Det er en mulighet for at vi kan se mer på dette senere, sier Ågnes til Digi.no.

ADSL-forlengere gir muligheten til å forsterke DSL-signalet sendt ut til kunder. Med denne vil signalet være mer stabilt, og kunne beholde hastigheten over lengre avstander.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.