ANALYSER

Prispress gir mer programvare for pengene

ERP og annen tung programvare er blitt mye billigere og bedriftene får mye mer for pengene. Her er hvorfor:

15. apr. 2005 - 10:16

Det er ikke bare prisene på maskinvare som faller - en rekke faktorer gjør at prisene på de infrastruktur-programvare som databaser, forretningsystemer, mellomvare, portal-programvare har falt kraftig de siste årene. Og til tillegg til prisfallet får du nå mye mer for pengene, påpeker Gartner.

Flere har påpekt denne trenden tidligere og aktørene i bransjen har klaget sin nød når de har måttet forklare svake kvartalstall. Men nå setter Gartner tall på utviklingen. De siste tre årene har infrastruktursystemer løsninger falt med 15-30 prosent i pris.

Og i tillegg kommer et ytterligere, mindre synlig prisfall: Kundene får ofte flere produkter på kjøpet.

Gartner peker på flere årsaker til trenden:

Den første er faktisk åpen kildekode - gratissystemer som blant annet applikasjonsserveren JBoss og databasen MySQL presser prisene. Stadig flere tør å satse på disse produktene etterhvert som muligheten for støtte og konsulenthjelp har økt.

Men den viktigste faktoren er taktikkene de største leverandørene som SAP, IBM, Bea, Microsoft og Oracle bruker. Man forsøker å selge hovedproduktene til kundene for til gammel, høy pris, men kundene får total-pakker med mye annet på kjøpet.

Enkelte aktører, blant annet Oracle påpeker Gartner, selger også produkter som databaser billigere fordi man ser at når kunden først har kjøpt databasen, er det lettere å selge inn forretningsystemer og andre produkter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.