Prisras og rakettsalg for IP-telefoni

Utviklingen i USA spår tøffe tider for norske leverandører av IP-telefoni, men desto bedre nyheter for kundene.

Utviklingen i USA spår tøffe tider for norske leverandører av IP-telefoni, men desto bedre nyheter for kundene.

USA ligger foran på IP-telefoni og sender sterke signaler om hva man kanskje kan vente seg her i Norge. Om det er gode eller dårlige nyheter, kommer an på hvem man er.

Er man leverandør, er nyhetene blandet. Salget fyker i været i USA. Analyseselskapet Yankee Group tror 800.000 husstander i USA vil ha byttet til IP-telefoni i løpet av året.

Årsaken er at systemene fungerer godt og mange fornøyde kunder sprer nå ryktet. Prisene hjelper også til, for de raser nedover.

Bak prisfallet står det faktum at det er ganske enkelt å starte opp som leverandør av IP-telefoni. Investeringene er små da man slipper å bygge linjenett, grave eller investere i store, tradisjonelle telefonisentraler.

Følgelig har det oppstått et stort antall leverandører som har vanskelig for å skille seg fra hverandre. Dermed blir pris det viktigste våpenet.

De siste månedene har prisene på IP-telefoni derfor rast nedover i USA. I dette kontinentstore landet tilbyr flere selskaper, blant annet AT&T, gratis bruk for bare 140 kroner, skriver Wall Street Journal.

Dette er omtrent på nivå med Norge, men her betaler man for samtalene. Og vanlige telenoselskaper opererer fremdeles med fjerntakst i USA.

Andre aktører tilbyr gratis ringing i USA og til Vest-Europa for bare 200 kroner i måneden.

Analytikere tror prisene vil fortsette nedover og Yankee Group spår derfor 10 million husholdninger med IP-telefoni i løpet av 2007.

Til toppen