Prisras på minne sjokkerer bransjen

Leveransene skyter i været samtidig som omsetningen minner om katastrofe.

Prisras på minne sjokkerer bransjen

Leveransene skyter i været samtidig som omsetningen minner om katastrofe.

Omsetningen i den internasjonale halvlederbransjen er en indikator for helsetilstanden til IKT-verdenen. I en tid med stigende etterspørsel etter minnebrikker og prosessorer til mobiltelefoner, datautstyr og hjemmeelektronikk, vekker det oppsikt at bransjeorganisasjonen Semiconductor Industry Association (SIA) har funnet det nødvendig å revurdere sin prognose for omsetningen i 2008.

For et halvt år siden forutså SIA en vekst på 7,7 prosent i 2008. Vekstprognosen er nå nedjustert til 4,3 prosent, og den samlede omsetningen til 266,6 milliarder dollar.

SIA tror problemene som preger 2008 vil bli kortvarige: Vekstprognosene for 2009 og 2010 er henholdsvis 6,2 og 8,4 prosent, til henholdsvis 283,2 milliarder og 307 milliarder dollar.

Det store problemet for halvlederbransjen i år er prisfall innen minnebrikker. Verst er det for minnebrikker til PC-er.

De fire første månedene i år økte leveransene av slike brikker – DRAM – med 30 prosent. Samtidig falt omsetningen med hele 34 prosent.

Minnebrikker står for rundt 20 prosent av bransjens samlede omsetning.

SIA tror at omsetningen av andre typer halvledere enn minne vil øke med 7,4 prosent fra 2007 til 2008.

SIA-sjef George Scalise peker på at etterspørselen fortsatt er solid: Salget av nøkkelprodukter øker kraftig: pc-er med 10 prosent, mobiltelefoner med 12 prosent, flatskjermer med over 29 prosent og digitale kameraer med 11 prosent.

Mikroprosessorer står for rundt 14 prosent av omsetningen i halvlederbransjen. Her venter SIA at omsetningen øker med minst 10 prosent i både 2008 og 2009.

SIA illustrerer utviklingen med disse grafene. Merk at «S/C» står for «semiconductors», altså halvledere.

    Les også:

Til toppen