Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

Prissjokk fra Apple

Gir vekk ny OS X og kontorpakke.

Apples markedsjef Phil Schiller, annonserte en ny iPad - som har fått navnet Air. Samtidig kom en Mini-versjon med Retina, Men den største nyheten er at Apple kutter prisene på flere programvarepakker og sitt nye OS X Mavericks.
Apples markedsjef Phil Schiller, annonserte en ny iPad - som har fått navnet Air. Samtidig kom en Mini-versjon med Retina, Men den største nyheten er at Apple kutter prisene på flere programvarepakker og sitt nye OS X Mavericks. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press

Tirsdag presenterer Apple en rekke nyheter på sitt oktober-arrangement i California.

På forhånd var det ventet en rekke nyheter knyttet til Macbook og ikke minst iPad.

Men showet, som blir strømmet via Apples egne sider (da til iOS, OSX-brukere samt Apple TV), startet med en presentasjon av OS X som har fått kodenavnet Mavericks.

– Vi har ønsket å gjøre maskinen enda mer effektiv, sa Apple-representanten som presenterte produktet. Han lovde at det nye OSet skal kunne gi 1 time ekstra surfetid til den siste modellen av Macbook Air 13 tommer.

En ny måte å kjøre prosessene på gjør også at maskinene som drives av det nye OSet også skal kjøre minnet langt mer effektivt, samt bedre allokering av grafikkytelse. Det kommer også en rekke nye funksjoner, blant annet en ny iBooks-app samt bedre samhandling mellom iOS og OSX-enheter.

Blant annet en tett integrering mellom en rekke apper (eksempevis kalender, iMessage, værmelding og kart) somskal levere tjenester bare Google Now har klart så langt.

Gratis programvare

Men det som skapte mest oppmerksomhet ved hele presentasjonen var prisen.

– Free is good, sa Apple-representanten til stor jubel fra salen. Til sammenligning koster OS X Mountain Lion 140 kroner i Apples App Store.

Det nye OS-et blir tilgjengelig for Mac-brukere fra og med i dag, meldte selskapet. Og den blir gratis.

Men gratis-festen fortsatte: Da prduktsjef Eddie Cue presenterte iWorks, som er Apples kontorpakke, kunne han også fortelle at prisen er kuttet til null kroner. Det gjelder altså for Pages, Numbers og Keynote for nye kunder.

Det ble også presentert nye Macbook-modeller samt en ny Mac Pro - som er satt sammen i USA.

iPad Air

Etter litt over en time kunne Apple presentere at de lanserer iPad Air - det nye navnet på iPad-serien. 43 prosent tynnere, 7,3 mm. Den er også endel lettere enn forgjengeren. Apple hevder de er det letteste nettbrettet på markedet. Den kommer også med en A7 brikke, med 64 bits prosessor. Det er med andre ord en betydelig oppgradering under panseret. Den kommer også med MIMO-teknologi - som skal gjøre trådløsforbindelsen mye kjappere.

Den kommer også med Retina-skjerm, som forventet. Den blir tilgjengelig 1. november - også i Norge.

Mini med Retina

Da den nye iPad Mini ble lansert, også med en A7 brikke, ble den presentert med en Retina-skjerm, noe som var forventet. Mini-en vil også få endel kraftigere ytelse samt den samme trådløsteknologien som iPad Air. Apple kunne bekrefte at de vil selge iPad Mini i november, men spesifiserte ikke datoen. Imidlertid senkte de prisen på den første versjonen av iPad Mini. Toppmodellen vil koste 399 dollar mens den gamle koster 299 dollar.