BEDRIFTSTEKNOLOGI

Prissjokk i App Store

Apple har økt prisene mye mer enn kronefallet alene tilsier.

Apple har satt opp prisene kraftig i App Store, og langt mer enn kronefallet den siste tiden skulle tilsi.
Apple har satt opp prisene kraftig i App Store, og langt mer enn kronefallet den siste tiden skulle tilsi. Bilde: Apple
9. jan. 2015 - 09:02

Apple har nå foretatt sin varslede prisøkning i norske App Store, iTunes og Mac App Store.

Brått ble det langt dyrere å handle inn programvare fra selskapets digitale distribusjonskanal.

Les også: Nå blir IT dyrere

Kroneverdien mot dollar har stupt 22 prosent de siste fire månedene, eller drøyt 10 prosent målt mot euro i samme periode, ifølge tall fra Norges Bank.

Apple har imidlertid økt prisene langt mer enn kronesvekkelsen skulle tilsi, viser beregninger digi.no har gjort fredag morgen.

Minstepris ser for oss ut til å ha økt fra 7 kroner til 9 kroner. Det er opp solide 28,5 prosent.

Der det virkelig svir i lommeboka er økningen i prosent enda mer markant. De dyreste appene er satt opp fra 7.000 kroner til 9.490 kroner. Det er en økning på småfrekke 35,5 prosent.

Blant mobilappene som begynner å nærme seg en pris på ti tusen kroner(!) finner vi blant annet vueCAD Pro og Agro fra AZiAPP. De samme appene kan amerikanere kjøpe for 999 dollar (7.674 kroner etter dagens kurs).

TouchChat AAC with WordPower som før kostet 2.100 kroner er satt opp til 2.790, opp nesten 33 prosent. Vi må erkjenne at vi ikke kjenner disse appene, men tok dem med som eksempler for å vise økningene.

Prispunktet 21 kroner er erstattet med 29 kroner. Det gjelder blant annet den populære kamera- og filterappen Camera+ som dermed er blitt hele 38,1 prosent dyrere.

Det er bare andre gang Apple har økt de norske prisene i App Store, siden kanalen åpnet sine virtuelle dører sommeren 2008. Forrige gang de foretok en justering var i juli 2011.

Årsaken til det langt kraftigere prishoppet nå skyldes antakelig ikke bare svekkelsen i kroneverdi mot dollar. Fra nyttår har Apple vært nødt til å kreve inn den norske MVA-satsen på 25 prosent, mens de tidligere kunne forholde seg til satsen i Luxembourg, noe du kan lese mer om nederst i denne artikkelen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.