Privat overvåking bekymrer

Bistår politiet og PST uten å være sikkerhetsklarert.

Privat overvåking bekymrer
Ansatte ved Telenors politisvarsenter på Fornebu bistår myndighetene med avlytting, og har tilgang på svært sensitiv informasjon - uten selv å være sikkerhetsklarerte. Bilde: Per Ervland

Ansatte i private selskaper bistår politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i avlyttingssaker, uten selv å være sikkerhetsklarert.

Telenors politisvarsenter på Fornebu kan bistå med avlytting av telefon- og datatrafikk for politiet og PST, skriver Aftenposten. De ansatte er ikke blitt sikkerhetsklarert, fordi dette vil være et ulovlig brudd på personvernet.

Til sammen ble 2.200 mobiltelefoner og andre kommunikasjonsanlegg avlyttet i løpet av 2010 og 2011. Avlyttingen skjedde i forbindelse med etterforskning av nesten 400 saker mot 923 mistenkte.

Direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet.
Direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet. Bilde: Post- og Teletilsynet

Det var etter at Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste gjennomførte en inspeksjon ved Telenors senter på Fornebu i fjor, at dette ble avslørt.

– Det er bekymringsfullt. Det er bra at dette nå blir avdekket og kommer til overflaten. Når selskapene bistår politiet og PST, får de kjennskap til etterforskningsmetoder, konkrete saker og mulige mistenkte. Da er det svært viktig at dette er personell som kan håndtere dette på en sikker og trygg måte, sier direktør i Post- og teletilsynet Torstein Olsen til avisa. (©NTB)

Les mer om: