RESULTATERFINANS

Private investeringsfond ville kjøpe Dell

Teknologiselskaper kjøpes opp og tas av børs. Intet bytte er for stort, bare det kan belånes.

28. nov. 2006 - 13:06

Private equity-fond er investeringsfond som kjøper opp godt etablerte selskaper for så å ta dem av børs. Store deler av kjøpet finansieres gjennom kortsiktige lån med pant i det oppkjøpte selskapet.

Så restruktureres selskapet og i prosessen blir gjerne deler som ikke regnes som kjerneområder solgt ut. Dersom de lykkes, blir gjerne det restrukturerte selskapet børsnotert på nytt, eller det blir solgt til en annen stor aktør. Tidshorisonten er ofte på tre til fem år, men den kan også være lengre.

Tidligere i år skrev digi.no om UPC, nå Get, som ble kjøpt opp av Candover for 3,6 milliarder norske kroner. I Sverige kjøpte Carlyle-gruppen kabelselskapet Comhem og i Danmark ble det gamle danske telemonopolet TDC solgt.

Trenden er alt annet enn et nordisk fenomen. I USA har det blitt gjennomført mange slike såkalte «leveraged buy-outs». Ifølge RedHerring.com har denne typen investeringsfond også siktet seg inn mot noen virkelig store giganter, deriblant Dell og EMC. Ifølge Redherring.com skal også Yahoo være oppkjøpskandidat.

En skulle kanskje tro at disse kjøpene var i dyreste laget, men det er ikke noe problem for investeringsfondene. Teknologiselskaper som har opplevd kraftige fall i aksjekursene er interessante oppkjøpsobjekter.

Dell har opplevd en del motgang den siste tiden og aksjekursen har falt med litt over 40 prosent. Det var nok til investeringsfondene begynte å fatte interesse.

Dersom et selskap som Dell skulle blitt kjøpt opp av et privat investeringsfond, må beilerne overbevise selskapets mektige gründer, Michael Dell. Det har de tydeligvis ikke klart, men ifølge Redherring.com har Dell-gründeren vært interessert nok til i hvert fall å høre på hva de har foreslått.

Å være et børsnotert selskap kan medføre problemer. Mange har kritisert børsens ensidige fokus på kvartalstallene og bruker gjerne argumenter om at det vanskeliggjør omfattende restruktureringer som ikke gir resultater på kort sikt. Det spekuleres derfor i om Michael Dell kan være interessert i å få gjennomført en slik restrukturering i ro og fred, men Dell har ikke villet kommentere dette overfor Redherring.com.

Tidligere nevnte Carlyle-gruppen har ledet an i en oppkjøpsbølge som utgjorde 45 milliarder dollar over de siste to årene. Et annet selskap, Blackstone-gruppen, kjøpte i september det som er det hittil største oppkjøpet av denne typen. De betalte 17,6 milliarder dollar for Freescale Semiconductor.

Ikke alle er like begeistret for denne trenden.

– I 1998 til 1999 hadde vi «drive-by» ventureselskaper, nå har vi private «drive-by» investeringsfond, sier en av RedHerrings anonyme kilder.

Kilden skal være en av veteranene blant venturekapitalistene i Silicon Valley. Han mener dagens trend er ny variasjon av de mange tankeløse investeringene som ble gjort under dotcom-tiden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.