BEDRIFTSTEKNOLOGI

Private mangler rutiner for viruskontroll

- Private brukere har en tendens til å ikke ha gode nok rutiner for viruskontroll, sier Per Hansen i PDI. - De er for opptatt av spill og operativsystem.

Therese Werenskiold
6. des. 2001 - 06:10

- Private brukere kjøper PC-ene sine i forretninger som leverer dem til massemarkedet. Selgerne og kjøperne er mest opptatt av operativsystem, diverse spill og annen programvare, og glemmer ofte selve viruskontrollen i salgs/kjøps-situasjonen og glemmer å fortelle brukerne at dette kan være et problem, forteller styreformann Per Hansen i antivirus-selskapet PDI Consult.

Han peker på at antivirus-programvare ofte allerede er installert, og at brukerne tror de er beskyttet. Selgerne glemmer å fortelle at de må oppdatere manuelt eller automatisk.

- Dette er også ofte et problem for små og mellomstore selskaper som ikke har god nok kontakt med sin PC- og nettverksleverandør. De også er i god tro med hensyn til virusbeskyttelse, til tross for at de ikke oppdaterer, mener Hansen.

Får disse et angrep, vil de ofte i panikk laste ned verktøy for å hjelpe seg ut av krisen.

- I år har svært mange hatt mye arbeid med virus og annen kode. Dette gjelder alle typer brukere. Viruset Nimda a til e har skapt mye ekstraarbeid for mange virksomheter, med infeksjoner og hard belastning i nettverkene. Med viruset godt plassert inne i store nettverk har flere IT-avdelinger brukt mange timer og dagsverk på å bli kvitt problemet.


- Vi har sett flere eksempler på at virus stoppes i virksomhetens brannmur eller sentrale e-postsystem. For cirka to uker siden stoppet en virksomhet 20 til 30 infiserte filer i minuttet over en lengre periode. De hadde selvsagt ikke problemer fordi filene ble stoppet, men uten slik beskyttelse kunne de fått alvorlige konsekvenser, forteller Hansen til digi.no.

Han nevner også at en bruker med cirka ti PC-er i forrige uke ringte og fortalte at de hver morgen måtte starte med å rydde virus før de startet resten av systemene. Denne virksomheten har ikke sentral viruskontroll.

Hansen mener denne høsten har vært ekstrem fordi vi har fått så mange alvorlige angrep. Til tross for at virksomheter har virusbeskyttelse og de seriøse leverandørene oppdaterer viruskontrollen så raskt de makter, har infeksjoner skjedd og de vil fortsette å infisere i tiden som kommer.

- De fleste virksomhetene har lært av virusangrep og beskyttet seg så godt det lar seg gjøre. De som skriver slik kode forsøker ofte å finne nye måter å spre virus, og kanskje gjemmer dem på en måte vi ikke kjenner i dag. Dette gjør at infeksjoner fortsatt vil kunne være et problem.

Oppdateringsfrekvensen er svært kritisk. I "gamle dager" kunne det gå flere dager før en reparasjonsrutine var klar. I dag skjer dette kanskje i løpet av minutter. Spredningen i dag skjer i tillegg svært raskt. Viruset Nimda spredde seg til mer enn to millioner PC-er i løpet av et døgn.

- Jeg forventer at vi vil få stadig flere virus som sprer seg på stadig nye måter. La oss håpe at de ikke er farlige, på den måten at de ødelegger data eller programvare, avslutter Hansen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.