BEDRIFTSTEKNOLOGI

Private telenett før sommeren

I løpet av et halvt år blir det praktisk mulig å opprette private telenett i Norge. Først i løypa ligger energiverkene som kan levere teletjenester på sin strøm-infrastruktur til alle husstander.

Frode Eriksen
18. feb. 1998 - 15:17

- De nye mulighetene til å opprette private telenett vil gjøre det mer attraktivt for e-verk å satse på distribusjon av teletjenester via elektrisitetsnettet, sa rådgiver i Post- og Teletilsynet, Brynjar Mørkved, på en konferanse i regi av Energiforsyningens Fellesorganisasjon (EnFo) onsdag.

Etter at telemonopolet ble opphevet ved årsskiftet kan norske elektrisitetsleverandører gjøre bruk av den infrastrukturen de har lagt. Selskapene EniTel og ElTele har arbeidet med å utvikle distribusjon av teletjenester innen det norske el-nettet som et alternativ til Telenors eksisterende nett. Mørkved mener de nye forskriftene for slike nett som nå kommer, vil gjøre det lettere for e-verkene i telemarkedet.

- En utbygging av private telenett vil gjøre det lettere for e-verkene å etablere seg som konkurrenter til Telenor og de andre store operatørselskapene, sier han.

Det er for eksempel borettslag, sameier, bydeler og større næringsvirksomheter som i første omgang vil utnytte de nye forskriftene. De kan etablere egne private nett for teledistribusjon innen sine områder. Gjennom en sentral kan området så knyttes til det offentlige telenettet.

- Det innebærer at man kan begrense antall telelinjer inn til de private teleområdene. Det vil medføre reduserte kostnader for teleoperatørene og billigere teletjenester for abonnentene, sier Mørkved.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.