JUSS OG SAMFUNN

– Privatliv er egentlig et unntak

Vint Cerf mener vår sosiale intuisjon har blitt fraløpt av teknologien.

Vinton Gray Cerf mener at man ikke kan ta privatliv på blant annet Internett som en selvfølge. Han tror det kan bli verre, før det blir bedre. Men det er opp til brukerne selv innarbeide seg vaner som beskytter andre.
Vinton Gray Cerf mener at man ikke kan ta privatliv på blant annet Internett som en selvfølge. Han tror det kan bli verre, før det blir bedre. Men det er opp til brukerne selv innarbeide seg vaner som beskytter andre. Bilde: Veni Markovski/Wikimedia commons
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. nov. 2013 - 10:40

Vint Cerf regnes som en av fedrene til Internett på grunn av grunnleggende forskningsarbeid han bidro til for omtrent 40 år siden. Resultatet av dette, TCP/IP, er de viktigste protokollene for det man i mer enn tre tiår har kalt for Internett.

Siden 2005 har Cerf vært ansatt av Google som Chief Internet Evangelist. Personvern og privatliv på Internett er blant områdene han engasjerer seg i.

Amerikanske Federal Trade Commission (FTC) arrangerte i går et seminar om privatliv og sikkerhet på Internett. Cerf var blant foredragsholderne. Etter foredraget svarte han på spørsmål, blant annet ett hvilket syn Cerf har på påstanden om at ny teknologi har ført at konseptet privatliv er dødt. Et opptak av foredraget og spørsmålsrunden finnes her. Det nevnte spørsmålet blir besvart omtrent 39 minutter ute i videoen.

– Jeg vil ikke gå så langt, selv om Scott McNealy (medgründer av Sun, red. anm.) sa dette allerede for nærmere 15 år siden. Men det vil i økende grad bli vanskelig for oss å oppnå et privatliv. Man bør likevel et øyeblikk tenke over det faktum at privatliv kan være et unntak, sa Cerf.

Privatliv er noe nytt

– Jeg vet ikke om noen av dere har bodd i en liten by, men jeg har bodd i en liten by i Tyskland med 3000 mennesker i 1962. Postmesteren visst stort sett hva alle drev med fordi han så alle brevene som ble sendt fram og tilbake. Og ingen hadde telefon hjemme, man måtte gå til postkontoret, hvor postmesteren satte opp samtalen og sendte deg inn i en telefonkiosk hvor du kunne snakke. På toppen av dette – i en by med 3000 mennesker finnes det ikke privatliv. Alle vet hva alle gjør, sa Cerf.

Han mener at det var den industrielle revolusjonen og veksten i urban konsentrasjon som førte til en følelse av anonymitet, noe som på visse måter får til å tro at vi hadde privatliv, fordi ingen vet hvem vi er.

– Jeg overforenkler og har gjort veldig skade på det jeg mener er et svært fundamentalt konsept of privatliv, så jeg vil ikke at dere skal gå rundt å tro at jeg er så overfladisk til det, understreket han. Det et også klart at han ikke snakket om overvåkning, men om hva Internett-brukerne selv bidrar til.

Vi henger ikke med

– Jeg vil også si at vår sosiale atferd også er temmelig skadelig for privatlivet. Teknologien som vi bruker i dag har løpt langt fra vår sosiale intuisjon, sa Cerf, før han kom med et eksempel.

– Du har dratt til Egypt og står foran de store pyramidene, som du vil fotografere og legge på et nettsted. Så gir du kameraet til noen du ikke kjenner og ber dem ta et bilde. La oss anta at noen er i nærheten og blitt fanget opp av bildet. Vi kan kalle denne personen Joe.

– Du aner ikke hvem Joe er, og ikke bryr du deg heller. Alt du bryr deg om er å få bildet av deg selv, foran de store pyramidene, opp på nettstedet ditt, Flickr, YouTube eller hva det måtte være. Så kommer noen andre som søker rundt på nettet etter bilder av pyramider, finner ditt og gjenkjenner Joe – og tagger Joe.

– Noen andre leter etter bilder av Joe og oppdager dette bildet. Men Joe sa at han var i London. Dette bildet viser ham foran pyramidene på en gitt dato.

– Poenget her er at Joe har blitt avslørt i å forlede noen på grunn av en serie med tilsynelatende uskyldige handlinger, sa Cerf.

Han forklarte at han bruker dette eksempelet som en slags metafor for vårt behov for å utvikle sosiale sedvaner som i større grad respekterer andre folks privatliv.

– Jeg tror vi ikke vet hvordan vi skal spesifisere dette. Det jeg tror vil skje, er at dere kommer til å oppleve situasjoner hvor noen folk blir satt i forlegenhet, noen havner i fengsel, noen får andre problemer – som en konsekvens av noen av disse opplevelsene. Ut av dette kan det komme noen sosiale sedvaner og praksiser som i større grad vil respektere privatliv. Men jeg tror dette er noe vi må leve oss gjennom, jeg tror ikke det er enkelt å diktere dette, avsluttet Cerf.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.