DOMENEKAPRING

Privatperson kapret Google-domene for småpenger

Førte til timer med nedetid for søketjenesten i Argentina.

Den argentinske utgaven av Google-søketjenesten.
Den argentinske utgaven av Google-søketjenesten. Skjermbilde: Digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. apr. 2021 - 19:00

Mange registrerte domenenavn kan være attraktive også for andre. Det skal Google ha oppdaget da registreringen av selskapets argentinske domenenavn utløp på dato, noe den gjør hvert år. Helt hvordan det har gått for seg, er uklart, men onsdag greide privatpersonen Nicolás David Kuroña å overta domenet google.com.ar for en stakket stund. 

Ifølge nyhetsbyrået Mercopress skal Kuroña på onsdag denne uken ha oppdaget at det argentinske domenet var ledig på nettstedet til NIC Argentina, organisasjonen som forvalter det nasjonale toppnivådomenet .ar. Han bestemte seg derfor for å kjøpe domenet, noe som kostet ham 540 peso, knapt 50 kroner. 

Ifølge Mercopress førte dette til at den argentinske utgaven av Googles søketjeneste sluttet å fungere. 

Google satte sin nye Gemini-bildegenerator på pause etter grove unøyaktigheter. Dette er et illustrasjonsbilde fra Googles presentasjonsvideo av Gemini.
Les også

Google innrømmer «pinlige» feil

Tok det raskt tilbake

Kuroñas eierskap til domenet skal bare ha vart i noen minutter før feilen ble rettet opp. Google eier rettighetene til sitt eget navn, så selv om noen greier snike seg til det i sammenhenger som dette, kan Google kreve det tilbake. 

Det skal likevel ha tatt minst tre timer før brukerne sluttet å klage på at nettstedet ikke lenger var tilgjengelig. Dette er knyttet til hvordan DNS funger. Det kan ta tid før endringer når ut til hele hierarkiet. 

Ifølge Mercopress skal verken Google eller NIC Argentina ha ønsket å uttale seg om hendelsen. Nettstedet til sistnevnte har mer eller mindre utilgjengelig siden onsdag, angivelig på grunn av høy trafikk etter at denne saken ble kjent i hjemlandet.

Mercropress nevner for øvrig at det er noe litt pussig ved denne historien, for selskapet Open Data Córdoba, som holder høye med utløpte, argentinske domener, oppgir at Google-domenet ikke hadde utløpt. Det skal først skje i juli. Selskapet skal ikke ha kunnet fortelle Mercopress hva som egentlig har skjedd.

Kvantedatamaskiner er en lovende teknologi, men har ennå ikke utløst sitt fulle potensiale på praktiske områder.
Les også

Google vil dele ut 50 millioner kroner til dem som kan gjøre kvantedatamaskiner praktiske

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.