Problematisk transport av bærbare PCer

Store deler av produksjonen av bærbare PCer er på grunn av SARS blitt flyttet fra Taiwan til Kina. Nå viser det seg at det er vanskelig å få sendt PC-ene videre.

SARS-epidemien setter sine spor også innen IT-industrien. På grunn av større fare for SARS-smitte i Taiwan enn i Kina, har blant annet verdens to største produsenter av bærbare PCer, Quanta Computer og Compal Electronics, flyttet store deler av produksjonen til Shanghai og Kunshan (Jiangsu-provinsen). Produsentene spår at 80 prosent av verdens produksjon av bærbare PCer - mellom 4,4 og 4,8 millioner enheter - vil leveres fra Kina i fjerde kvartal i år.

    Les også:

Nå viser det seg at fraktkapasiteten til Shanghai-Pudong-flyplassen nærmest er sprengt allerede. Flyplassen har bare et rullebånd for frakt. Ventetiden for å få sendt PCene fra Kina er nå tre døgn.

Ifølge Digitimes har enkelte av produsentene betalt flyplassene store beløp for å sikre større transportkapasitet. Andre planlegger å benytte indirekte innenlandsruter via Nanjing (Jiangsu-provinsen), Hong Kong eller til og med Filippinene.

Det er klart at denne situasjonen vil få betydning for inntjeningen til produksjonsselskapene, til tross for at produksjonskostnadene i Kina er lavere enn i Taiwan.

Blant de kjente PC-merkene som benytter taiwanske selskaper i produksjonen av bærbare PCer, finner man HP, Acer, Apple, Dell og IBM.

Til toppen