RESULTATERFINANS

Problemer for selskaper med lite penger i kassen

Forvalter Thor Ivar Tryggestad tror at mange selskaper som sliter med høy burn-rate vil oppleve et relativt tørt marked i tiden fremover.

18. jan. 2001 - 07:01

Thor Ivar Tryggestad i Firstnordic-fondene er ansvarlig for Firstnordic Norge Vekst som har vist en mye bedre utvikling enn Oslo Børs de siste årene. Fondet investerer i små og mellomstore bedrifter med et stort vekstpotensial. Tryggestad tror at selskaper som sliter med bunnskrapt kasse nå vil slite med å få inn penger:

- Jeg tror "emisjonsspøkelset" vil være overhengende for mange selskaper fremover. Dette er så absolutt en reell problemstilling, og vi er meget selektive i investeringsvalget. Slik situasjonen er nå er det mange mindre IT-selskaper som sliter med at kontantene er i ferd med å tømmes. Disse selskapene har risikert svært mye ved å utsette eventuelle emisjoner. Vår oppfatning er at markedet vil være meget lunkent til selskaper som sliter med inntjeningen fremover.

Tryggestad peker på at selskapene må vise til resultater. Nå holder det ikke med "luftige" ideer og planer, kravene til forretningsideene er mye større.

- Vi fryktet at dette ville skje. Vi har derfor posisjonert oss for denne situasjonen allerede. Selskaper som ikke er i stand til å tjene penger før om flere år, vil nok lide.

Selv er ikke Tryggestad redd for å skyte inn penger i selskaper som de har investert i fra før.

- Hvis vi mener at caset fortsatt er bra, er vi ikke redde for å skyte inn mer penger. Men vi har begrensninger på at vi ikke kan eie mer enn ti prosent av et selskap. For mange selskaper har aksjekursen falt betydelig, og det vil innebære stor utvanning for den eksisterende aksjonærmassen om de ikke blir med på eventuelle emisjoner.

Tryggestad vil ikke kommentere enkeltvise selskaper. Men han ser ingen grunn til å sky unna, verken illikvide aksjer eller unoterte selskaper slik situasjonen er nå.

- Historien viser at likviditeten og og populariteten i slike aksjer går i bølger, slik som i 1998 for eksempel, og hvis vi nå har mulighet til å kjøpe 'gode case' billig, så er det ingen grunn til ikke å gjøre det. Det er mulig at våre investeringer må ha mer tålmodighet enn tidligere, men potensialet i mange aksjer er større nå enn for seks til tolv måneder siden, mener Tryggestad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.