Problemet IT-bransjen ikke vil prate om

Problemet IT-bransjen ikke vil prate om

Går ikke den nye PC-en så mye fortere? Du har rett, her er hva bransjen ikke vil fortelle deg:

2006 ble et meget viktig år for IT-bransjen, men ikke alle er klar over det. For overgangen til flerkjerne-prosessorer betyr mye mer enn det mange hittil har trodd, det får digi.no avslørt i et dyptpløyende intervju med Rune Zakariassen i Microsoft.

Årsaken er at hittil har de nye prosessorene vi har kjøpt bare hatt en enkelt kjerne og når den er blitt dobbelt så rask, har de fleste programmer gått dobbelt så raskt. Moores lov om prosessorer har dermed også fungert på programvare.

Men med flerkjerne-prosessorer brytes denne regelen. Det er mye utrolig mye vanskeligere å skrive om operativsystemer og programvare slik at de utnytter flere kjerner samtidig. Veldig mange IT-brukere har i år fått maskiner der deler av kapasiteten de har betalt for ikke utnyttes - og det vil raskt blir verre, for snart er fire og åtte-kjernebrikker vanlig.

Rune Zakarissen er såkalt evangelist i Microsoft - hans jobb er å utdanne og spre informasjon. Tidligere jobbet han i Accenture og var blant annet hovedarkitekten bak hele Altinn-systemet, innrapportingsportalen til næringslivet.

Klikk her for å lese Zakariassens kompliserte, men viktige forklaring på hvorfor vi ikke får fullt utbytte av de nye multikjerne-prosessorene våre og hvorfor problemet raskt kommer til å bli verre.

Til toppen