Professor mener NRK prøver å monopolisere TV-markedet

Professor Rolf Høyer ved Senter for Medieøkonomi reagerer sterkt på planene om å bygge ut et digital TV-nett som skal nå ut til alle nordmenn. Gjennom et bakkebasert nett prøver NRK å begrense antall digitale TV-kanaler i Norge, hevder han.

Professor Rolf Høyer ved Senter for Medieøkonomi reagerer sterkt på planene om å bygge ut et digital TV-nett som skal nå ut til alle nordmenn. Gjennom et bakkebasert nett prøver NRK å begrense antall digitale TV-kanaler i Norge, hevder han.

Einar Førde har lenge stått fast på at den nye TV-teknologien skal nå ut til alle nordmenn mellom bakker og berg. Som allmennkringkaster anser han det som sin plikt å hindre at det oppstår en digital kunnskapskløft.

I stortingsmeldingen om digital-TV som ble lagt ut før sommeren får Førde støtte av regjeringen i sitt syn på å bygge et riksdekkende bakkebasert TV-nett.

Men den bakkebaserte planen har mange kritikere. Ikke minst kommer den tidligere administrerende direktør i TVNorge, Erik Rynning, med stadige innspill i debatten om satellitt-dekning kontra bakkebasert dekning.

Han har en støttespiller i Rolf Høyer ved Senter for Medieøkonomi ved BI i Sandvika som ser ut til å ha gjort det til en av sine arbeidsoppgaver å være sterkt kritisk til statskringkasteren.

Einar Førde har på sin side sagt at NRK aldri følger de råd Høyer gir, men heller gjøre det motsatte. "Og det fortsetter vi med litt til", skal Førde ha uttalt - ifølge Høyer.

Professoren holdt et innlegg under helgens høstkonferanse som Mediaforum arrangerte på Geilo. Han tok på nytt opp debatten om NRKs strategi og holdninger. Han mener at Einar Førdes panikk for at ikke alle i Norges land skal få inn TV-signaler via satellitt, er betydelig overdrevet.

- Hvordan kan de seks til åtte kanalene som vil distribueres gjennom det bakkebaserte nettet kunne konkurrere med 80 kanaler fra Canal Digital? Førde snakker om at han vil ha mobil distribusjon: Vil han at vi skal sitte i en buss og se på TV? Tror ikke det, svarer Høyer på sitt eget spørsmål under foredraget.

- Gjennom en utbygging vil NRK kunne begrense antall kanaler som går ut til befolkningen. Einar Førde er ikke interessert i et stort utvalg av nisjekanaler som kan true NRKs eget programinnhold, sier professoren til digi.no etter foredraget.

Han mener det vil være dårlig anvendte penger om det blir gitt klarsignal til å bygge ut det bakkebasert nettet.

- Jeg setter spørsmålstegn ved fornuften ved å gjennomføre en forsert utbygning. Nå er disse teknologiene og folks forbruksmønster i så rask utvikling at man bør være avventende med de store investeringene.

Høyer tror at den norske satellittdekning er høyere enn det som er kommet fram hittil. Han mener at det sannsynligvis finnes utstrakt privat import av anlegg som ikke kommer med i den offisielle statistikken..

At den norske befolkningen fikser seg anlegg på egen hånd, svekker også NRKs argumentasjon.

- Førde overdriver omfanget av satellittskygge. I dag distribueres TV-signalene til små grupper av mottakere via et speil, relé eller enkel lokal kabel, og det fungerer jo bra, sier Høyer.

- En av megatrendene i mediamarkedet er at satellittdistribusjon vil fortrenge jordbunden distribusjon, spår han.

- Så svenskene har kastet alle sine bakkebaserte millioner ut av vinduet?

- Vel, svenskene er jo gunstigere stilt, siden halvparten av landet er flatt.

Som en generell trend i TV-markedet, mener Høyer å se at kabel- og satellittdistribusjon av TV-signaler har økt kraftig, spesielt på grunn av disse distribusjonskanalenes overlegne kapasitet.

Til toppen