Prognosene for trådløst samband peker mot himmelen

- I 1992 så vi for oss 14 millioner mobilbrukere verden over i 1999. I praksis er det nå 250 millioner. Vi har gått gjennom tallene på nytt, og prognosene er helt enorme, sier toppsjef i Nokia, Jorma Ollila.

- I 1992 så vi for oss 14 millioner mobilbrukere verden over i 1999. I praksis er det nå 250 millioner. Vi har gått gjennom tallene på nytt, og prognosene er helt enorme, sier toppsjef i Nokia, Jorma Ollila.

Noen timer senere gjentok toppsjef i Ericsson Kurt Hellström (t.h.) disse betraktningene omtrent ord for ord. Populariteten til mobiltelefoner og andre trådløse terminaler har tatt på senga også de som selger flest av dem.


- Det trådløse er i tråd med vår tid, sier Ollila. - Folk på farten orker ikke å vente når det er ting de må få rede på.

- Med moderne trådløst samband er terminalene alltid på, og du er alltid online, sier Hellström.

De to er harde konkurrenter. De er enige om at markedsutsiktene deres er enorme.

De ser fram til en firedobling av tallet på mobilabonnenter innen Telecom 2003, til over én milliard. De ser på WAP (Wireless Application Protocol) - altså tilgang til Internett-tjenester via mobiltelefon - som en flodbølge, og spår 500 millioner solgte WAP terminaler innen 2004. Det betyr at minst like mange vil ha tilgang til Internett fra sin mobiltelefon som fra sin PC.

- Et hele spesielt fenomen, er at utbredelsen fortsetter å akselerere når penetrasjon har nådd et nivå på 20 til 30 prosent, forteller Ollilas nestkommanderende Matti Alahuhta. - Dette preger alle land.

Det som mangler i prognosene, er når vi virkelig kan vente oss en overgang til den forgjettede tredjegenerasjon mobil.

- Vi er ikke langt unna, sier Olllila. - Vi har teknologiene som trengs, og de er åpne for alle.

I tillegg til WAP nevner han Bluetooth, Internett-protokollen (IP) og GPRS (General Packet Radio Service).

- Bluetooth er det trådløse samband som vil erstatte kabler når ulike terminaler og annet utstyr må fungere sammen. IP er protokollen som vil overta overalt, og der vi har noen få utestående problemer, knyttet blant annet til "roaming". GPRS er den mobile plattformen for datapakker som utgjør et vesentlig skritt mot tredje generasjon.

Ollila forsikrer at det ikke er dramatiske problemer knyttet til IP og "roaming", altså tiltakene som skal sikre at du får trådløst i utlandet like lett som du i dag har GSM. Men de må implementeres i den kommende versjon av IP-protokollen, altså IPv6, og det er bare ganske mye arbeid som må gjennomføres.

Til toppen