Program kjøler ned prosessorer

Det finnes mange måter å gjøre miljøet sunnere for prosessoren i en PC. Blant de vanlige er selvsagt vifter og kjølefinner, men nå har det også kommet en programvare som minker prosessorens varmeutvikling. Det beste er at det er gratis.

CPUIdle, som programmet heter, tar utgangspunkt i at prosessoren i en PC under vanlig bruk, bruker svært mye tid på å vente på svar fra tastatur, harddisk eller CD-ROM. Dette skjer uten at utviklingen av varme fra prosessorens transistorer, kondensatorer og motstander synker nevneverdig.

Det ville derfor være fornuftig å innstille prosessordriften under slike perioder, og ifølge Andreas Götz, mannen bak programmet, gjør faktisk operativsystem som Linux og Windows NT nettopp dette. Men ikke Windows 95, Windows 98 eller MS-DOS.

CPUIdle er derfor en løsning for å tillegge Windows 95/98 denne funksjonaliteten.

Ved å eksekvere den såkalte HLT-kommandoen (opkode F4) i en tråd som eksekveres når prosessoren ellers går på tomgang (er idle), kan man skru av prosessoren mens den venter på input fra andre enheter. Idle-tråden kjøres selvsagt bare når prosessoren ikke har annet å gjøre, slik at den ikke går utover den ytelsen når prosessoren får annet arbeid å gjøre.

Programmet gir ifølge det tyske datamagasinet c't noe lavere strømforbruk på Intels prosessorer, men er spesielt merkbart på AMDs K6-serie. For å bruke CPUIdle på Cyrix' prosessorer, må man først installere programmene cx86 eller set6x86 hvis ikke BIOS-en støtter "Suspend on HLT"-funksjonalitet. cx86 kan hentes ned fra c'ts nettsted.

Høye temperaturer i prosessoren fører ofte til at levetiden forkortes betydelig. Götz hevder at en temperaturøkning på 10 grader Celsius internt i prosessorbrikken halverer dens levetid. Også hovedkortet som prosessoren er montert på, kan bli ødelagt av for høy temperatur. Ved overklokking av prosessorer er det alltid en viss fare for at levetiden kan bli betydelig forkortet. I slike tilfeller kan CPUIdle gjøre det mulig å klokke opp enda litt til - uten at prosessoren kneler. Det må likevel understrekes at all overklokking gjøres på egen risiko og at slik behandling av datamaskinen setter alle garantier fra leverandørene til side.

Programmet kan også være nyttig å bruk i bærbare PC-er, siden lavere strømforbruk betyr lengre batteritid.

CPUIdle kan hentes gratis ned via lenken til høyre for artikkelen. Pakken inkluderer også en DOS-versjon av CPUIdle.

Til toppen