Program skal avdekke programmeringsjuks

Det blir nå vanskeligere for IT-studenter å låne kildekode av hverandre i obligatoriske oppgaver.

Det blir nå vanskeligere for IT-studenter å låne kildekode av hverandre i obligatoriske oppgaver.

Det nye programmet, som kalles MOSS, leter etter plagiater blant IT-studenter.

- Det vil oppdage juks selv om du bare har jukset med deler av oppgaven, sier utvikleren av programmet, Alex Aiken, informatikkprofessor ved Berkeley-universitetet i California.

Ifølge San Francisco Chronicleskrev Aiken MOSS (Measure of Statistical Similarity) for å gå løs på det lite publiserte, men temmelig vanlige problemet med at studenter "låner" deler av kildekode fra hverandre for å bruke denne i sine besvarelser.

Lærerne klarer ikke alltid å finne disse lånte seksjonene når besvarelsene kanskje består av tusenvis av linjer av programkode. I tillegg kan det være svært mange deltagere på slike kurs. Da er det ofte flere personer som deler jobben med å rette alle besvarelsene, så ingen får den totale oversikten.

En kollega av Aiken, Katherine Yelick, bruker MOSS. Hun sier at MOSS er det beste anti-jukse programmet hun har brukt. Det finnes, ifølge San Francisco Chronicle, rundt 20 lignende programmer på markedet, men MOSS er ifølge Yelick det eneste som kan vise resultatene på en brukervennlig måte.

Aiken tilbyr tilgang til MOSS gratis på sin hjemmeside. Han har ingen planer om å ta betalt for det med mindre det vil ta opp mer enn de få timene i uken han bruker på å besvare e-posten han får om det. Lærere og forelesere kan sende studentenes oppgaver per e-post til MOSS og få en automatisk generert webside med resultater.

De individuelt genererte websidene fremhever lange rekker med kode som er like og rangerer programmene etter hvor like de er. Men det er opp til læreren å finne ut om hva som er tilfeldigheter og hva som er juks.

Til toppen