Programleder-kjendis vil selge DAB-radioer

DAB-salget har på ingen måte tatt av, men får nå drahjelp av radio- og tv-profilen HC Andersen.

DAB-salget har på ingen måte tatt av, men får nå drahjelp av radio- og tv-profilen HC Andersen.

Bokradioen som kom 15. februar hevder å være verdens første bokradio og foreløpig Norges eneste riksdekkende kommersielle DAB-kanal. På Bokradioen kan lytterne høre lydbøker og intervjuer med forfattere og bli informert om nye og kommende utgivelser.

Bokradioen sender lydbøker for barn og voksne 24 timer i døgnet.

Det er Radio 2 Digital og Nordic Web Radio i samarbeid med Fono forlag som står bak initiativet. Den populære radio og tv-profilen Hans Christian Andersen er kanalens faste programleder.

Forutsetningen for å lytte til Bokradioen er å ha et radioapparat med DAB-mottaker. Alternativt kan Bokradioen høres på Internett, enten ved å gå direkte inn på Bokradioen.no, eller via radioguiden Minradio som ligger ute på mange store internettportaler.

De første DAB-mottakerne kom til elektrokjedene i desember i fjor. Hittil er det solgt i underkant av 5.000 enheter.

I Norge er det i dag rundt 70 prosent DAB-dekning. Radio 2 Digital har til 15. februar bare hatt prøvesendinger fordi DAB-mottakerne har hatt for høy pris. Elektrokjedene kan nå tilby DAB-mottakere ned mot 1000 kroner.

Nå ønsker Hans Christian Andersen selv å få fortgang i DAB-salget.

– Det har gått lang tid uten at DAB-salget har «tatt av» og det er synd, for det er mye bedre lyd og mye «morsommere» med digital radio. Men, det er ikke noe rart at det har tatt lang tid, både priser og tilgjengelighet har vært feil, sier HC Andersen til digi.no.

Andersen har nå åpnet en egen DAB-butikk på nettet, der han importerer det han kaller den mest «brukervennlige og fremtidsrettede» DAB-radioen til Norge. DAB-radioen blir å finne rundt i landets elektrobutikker, bilbutikker og båtbutikker i løpet av våren.

I Andersens nettbutikk tilbys DAB-radioer fra 1.299 kroner og oppover.

– DAB-radioer av god kvalitet til under 1000-lappen er på vei, sier han til digi.no.

I tillegg kommer DAB-radio tilpasset bilen, eventuelt båten, hytta eller ute på joggetur til under 3.000 kroner på Revodab.no.

Andersen fremhever disse fordelene ved DAB-radio:

  • Den gir flere kanaler
  • God lydkvalitet uten forstyrrelser
  • Enkel å bruke – glem frekvenser og velg fra listen over kanaler
  • Nye tjenester som tittel, artistnavn og nyheter i displayet
  • På enkelte modeller kan du spole tilbake i sendingene og gjøre opptak
  • DAB digitalradio vil erstatte FM

– Jeg har alltid hatt et hjerte for radio og har et intens ønske om å få fortgang i DAB-prosessen i Norge. Den utrolige lyden og de ekstra servicetilbudene som lytterne får ved overgang til DAB, burde for lengst være standard hos alle radiolyttere, framholder en engasjert programleder for Bokradioen.

Tallene fra EE-bransjen viser at det i fjor ble solgt 3.000 DAB-mottakere i desember hvorav 1000 var bilradioer. Desembersalget er like stort som salget i årets øvrige måneder.

I forhold til det samlede salget av radiomottakere er andelen DAB-mottakere forsvinnende liten. I 2004 ble det solgt 854.000 radioer, hvorav 224.000 bilradioer.

EE-bransjen spår en dobling av DAB-omsetningen hvert år de kommende to årene.

Kuttes FM-båndet kan DAB-salget nå uante høyder. Da blir alle analoge mottakere i musikkanlegg, klokkeradioer, reiseradioer, bærbare radioer og bilradioer tause. Det er antydet at dette kan skje rundt 2014.

Til toppen