BEDRIFTSTEKNOLOGI

Programmer Chrome med C og C++

Ny versjon av nettleseren innfører ny funksjonalitet og fjerner 32 sårbarheter.

Google kom fredag med en ny versjon av nettleseren Chrome, omtrent seks uker etter at versjon 13 ble lansert.

Chrome 14 introduserer flere nyheter. Den ene gjelder støtte for Web Audio API, som skal gjøre det mulig for utviklere å lage webapplikasjoner med mer avanserte lydeffekter, for eksempel romklang.

Web Audio API-spesifikasjonen beskriver et høynivå JavaScript-programmeringsgrensesnitt for prosessering og syntetisering av lyd i webapplikasjoner. Den faktiske prosesseringen vil primært gjøres i den underliggende implementeringer, som typisk vil være basert på optimalisering assembler eller C/C++-kode, men spesifikasjonen skal også støtte prosessering og syntetisering direkte i JavaScript.

Den andre nyheten er at den Native Client (NaCl) nå er bygget inn i Chrome. NaCl er en åpen kildekode-basert teknologi som tillater at blant annet kompilert C- og C++-kode kjøres sømløst i Chrome, på tvers av Windows, Mac, Linux og etter hvert også Chrome OS. Foreløpig støtter NaCl bare applikasjoner som finnes i Chrome Web Store. Ytelsen skal være på høyde med vanlige systemspesifikke applikasjoner.

Det er uklart om NaCl vil bli tilbudt til andre nettlesere som en plugin. Det avhenger ifølge Google at nettleserne får støtte for en del teknikker som de ikke har i dag. Men flere nettleserleverandører, inkludert Mozilla, har uttrykt seg negativt om NaCl, som de mener motarbeide prinsippene rundt Open Web Plattform, hvor det sentrale er at applikasjoner skal kunne fungere på tvers av alle plattformer, enheter og nettlesere.

Chrome 14 inkluderer også visse brukergrensesnittendringer rettet mot brukere av Mac OS X Lion, samt en del mindre feilfikser og forbedringer.

Dessuten har Google fjernet hele 32 sårbarheter som finnes i Chrome 13. 15 av disse har høy alvorlighetsgrad. Google har ikke oppgitt noen særlig detaljer om sårbarhetene, men trolig åpner flere av dem for kjøring av vilkårlig kode på systemet.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.