FORBRUKERTEKNOLOGI

Programmér din egen dinosaur

Robot-kjæledyret Pleo er basert på programvare som brukeren selv kan bygge videre på.

Pleo kan utvikles ved hjelp av egne verktøy eller skripts.
Pleo kan utvikles ved hjelp av egne verktøy eller skripts.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. sep. 2008 - 13:40

De fleste husker kanskje robothunden Aibo (Artificial Intelligence roBOt), som kom på markedet i 1999. Hunden, som ble produsert av Sony, kostet en liten formue (26.000 kroner i 2000) og hadde en kunstig intelligens som med grundig trening og dressur kunne oppdras som hunder flest. Produksjonen av Aibo ble lagt ned i 2006.

Det samme året dukket en annen skapning opp. Dette er en robot formet som en liten dinosaurunge av arten camarasaurus. Skapningen kalles for Pleo og ble lansert på det amerikanske markedet i desember i fjor. Nå kan Pleo også kjøpes hos flere forhandlere i Norge til omtrent 10 prosent av det Aibo opprinnelig kostet.

Pleo er utstyrt med to Arm-prosessorer og en rekke mikrokontrollere for å kontrollere de 14 motorene og motta signaler fra 13 sensorer som gjør at roboten blant annet kan registrere berøring flere steder på kroppen, merke rystelser og hellinger, registrere lyd på begge sider av kroppen, se og gjenkjenne objekter ved hjelp av et videokamera, samt kommunisere med artsfeller.

- Pleo er det vi hos UGOBE kaller en Life Form, og en Life Form har tre vesentlige karakteristika. Han kan føle og uttrykke følelser, han er bevisst om seg selv og sine omgivelser, og han lærer og utvikler sig over tid

Ugobe, det amerikanske selskapet som lager Pleo, har dessuten utstyrt roboten med et spesielt operativsystem, Ugobe Life OS, som gjør det mulig å kombinere basale instinkter, som behovet for mat, søvn, lek og utforskning, med muligheten for å reagere på ytre stimuli, som lyd, lys, berøring og farger.

Oversikt over de fleste av sensorene i Pleo.
Oversikt over de fleste av sensorene i Pleo.

- Pleo er det vi hos Ugobe kaller en Life Form, og en Life Form har tre vesentlige karakteristika. Han kan føle og uttrykke følelser, han er bevisst om seg selv og sine omgivelser, og han lærer og utvikler seg over tid.

Hver Pleo utvikler en unik personlighet som i høy grad skal påvirkes av dens eier.

Fordi Pleo er utstyrt med både USB-inngang og SD-kortleser, er det mulig for eierne å oppgradere operativsystemet, men også å gi Pleo nye egenskaper. Disse kan enten lastes ned eller utvikles av eieren selv.

Pleos systemoppbygning
Pleos systemoppbygning

Pleo støtter et C-lignende skriptsspråk som kalles Pawn. Sammen med et kommende Pleo Development Kit (PDK) skal Pawn gi tilgang til mye av funksjonaliteten til Pleo på et høyt nivå. Dette inkluderer all programlogikken i tillegg til lyder, bevegelser og reaksjoner på signaler fra sensorene.

Inntil PDK-et blir tilgjengelig, noe som skal skje senere i år, kan eierne lage nye personligheter til Pleo ved hjelp av ulike tredjepartsverktøy, blant annet Yet Another Pleo Tool (YAPT) og MySkit Performance Editor for Pleo. Ingen av disse gratisverktøyene krever spesielle programmeringskunnskaper.

Pleo blir dermed et alternativ til for eksempel Lego Mindstorms NXT. Og med en pris på omtrent 2700 kroner er ikke inngangskostnadene så veldig mye høyere, samtidig som at også de mindre teknologiinteresserte i familien skal kunne ha glede av roboten.

Den klare ulempen er at batteritiden er temmelig kort - én til halvannen time, mens ladetiden er minst dobbelt så lang. Det er dog mulig å kjøpe flere batteripakker.

En grundig gjennomgang om hvordan Pleo fungerer, finnes hos HowStuffWork.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.