Programmer videoopptakeren fra mobiltelefonen

Ny teknologi fra Opera skal gjøre det mulig å programmere digitale videoopptakere ved hjelp av mobilen.

Tenkt deg at du sitter på jobben og blar i tv-programmet ved hjelp av mobiltelefonen. Du oppdager at en tv-kanal om kort tid sender et program du ikke vil gå glipp av, men du har ingen muligheter til å få sett det på jobben. Det er heller ikke aktuelt å dra hjem for å programmere videoopptakeren.

I stedet klikker du på en knapp på mobiltelefonen, og vips er videoopptakeren programmert for å gjøre opptaket.

Dette lover Opera Software at skal bli mulig på sikt med selskapets mobile Interactive Programming Guide (mobileIPG). Denne løsningen utnytter det at Opera Software begynner å få føttene godt plantet innen markedene for interaktiv TV og mobiltelefoni. Opera-nettleseren kan kjøres både på ulike typer Linux-baserte set-top-bokser, for eksempel dekodere og personlige videoopptakere (PVR), og i Symbian OS-baserte mobiltelefoner. Ved hjelp av mobiltelefonen skal det da bli mulig å starte opptak av et tv-program på en satellitt- eller Internett-tilknyttet, personlig videoopptaker.

Denne animasjonen viser hvordan det hele gjøres.

Med med personlig videoopptaker menes en videoopptaker som lagrer opptakene på harddisk i stedet for på bånd eller optiske plater. En analyse gjort av In-Stat/MDR våren 2003, hevder at det globalt vil finnes PVR-er i 11 millioner hjem i 2005.

Opera Software mener at på samme måten som nettleseren i et nødvendig brukergrensesnitt for innhold på Internett, vil interaktive programguider bli et nødvendig brukergrensesnitt når antallet tilgjengelige tv-kanaler vokser til flere hundre. Selskapet mener at digital tv og hjemmenettverk vil gjøre konsumentenes hjem om til digitale nav med et voldsomt utvalg av tjenester.

Opera Software mener av interaktive programguider vil gjøre brukerne i stand til å utnytte disse tjenestene ved hjelp av et dynamisk og intuitivt brukergrensesnitt.

- mobileIPG betyr full frihet til se på hva du ønsker når du ønsker det. Det tar bare noen få sekunder å finne fram programmet i mobileIPG i mobiltelefonen din, og deretter aktivere opptakeren hjemme med kun et klikk, sier Christen Krogh, visepresident for Opera Softwares utviklingsavdeling, i en pressemelding.

Teknologiene som tas i bruk er basert på åpne standarder som HTML, CSS2, DOM og JavaScript.

- mobileIPG bekrefter at framtiden bør tilhøre åpne, standardbaserte teknologier som kan samhandle med annen teknologi som er tilgjengelig i dag og som samtidig er framtidsrettet, sier Krogh.

Opera Software har utviklet løsningen i samarbeid med de to tyske selskapene DiscVision og TVinfo Internet. DiscVision har vært systemintegrator for prosjektet og referansedesign for set-topboksen. TVinfo Internet er en dataleverandør for IPG-tjenester.

mobileIPG vil bli demonstrert under Mediacast 2004-messen som arrangeres i London i slutten av mai.

Informasjonssjef i Opera Software, Pål A. Hvistendahl, understreker overfor digi.no at dette handler om tjenester som kommer i framtiden. Annonseringen er først og fremst gjort for å vise mulighetene teknologien gir.

- Markedet som mobileIPG henvender seg til er for en stor del basert på lukkede standarder. Det er det vi ønsker å gjøre noe med, sier han.

;