Programmering uten bruk av hendene

Utviklere med belastningsskader som musarm, kan gå en bedre tid i møte med VoiceCode.

Programmering uten bruk av hendene
Bilde:

VoiceCode er navnet på et utviklingsprosjekt og et verktøy som er blitt utviklet for å hjelpe programvareutviklere som lider av belastningsskader som følge av mus- og tastaturbruk. Ifølge New Scientist viser enkelte estimater at 22 prosent av alle amerikanske utviklere, omtrent 100.000 mennesker, har en slik lidelse.

En alternativ mulighet for å gi datamaskinen beskjeder om hva den skal gjøre, kan oppnås ved hjelp av stemmegjenkjenningsprogrammer, men Alain Désilets ved National Research Council i Canada og blant grunnleggerne av VoiceCode-prosjektet, sier til New Scientist at vanlige programmer av denne typen er til liten hjelp for programmere. Årsaken er at med slike verktøy må slik som symboler, funksjoner og syntakstiske særegenheter må gjengis ned til den minste detalj.

- VoiceCode lar programmerere diktere kode på en mer naturlig måte, ved å oversette programmerernes yttringer til mer besværlig syntaks, sier Désilets.

Han forteller at for å skrive "if (currRecNum < maxOffSet)" må brukeren av VoiceCode bare si "if current record number is less than max offset then". Ifølge Désilets vil tradisjonelle stemmegjenkjenningsverktøy kunne kreve nærmere 50 individuelle ord for å gjengi det samme.

Désilets forteller til New Scientist at VoiceCode fungerer sammen med programmeringsspråket Python, men at det også kan tilpasses andre språk. Selv om det ikke vil være like raskt å utvikle med stemmen som med tastatur og mus, mener Désilets at programmet vil kunne hjelpe mange utviklere med belastningsskader tilbake til arbeidet.

Désilets har arbeidet med prosjektet et tiår, etter at han selv fikk musesyke. Nå ønsker han å utgi programvaren slik at andre programmerere kan evaluere det. Men han innrømmer at programvare vil måtte bli enklere å installere.

Voice Code-prosjektet finnes på denne siden, og programvaren er tilgjengelig for nedlasting. Den kan kjøres under Windows, men krever en rekke nedlastbare tilleggskomponenter - inkludert redigeringsprogrammet Emacs, i tillegg til det kommersielle talegjenkjenningsprogrammet Dragon Naturally Speaking.

En video som demonstrerer bruken av VoiceCode finnes her (QuickTime).