Programvare-bransjen vil ha dobbel betaling

Prosessor-produsentene trodde de kunne gi kundene et billig ytelsesløft, men nå sier Oracle og IBM nei.

Prosessor-produsentene trodde de kunne gi kundene et billig ytelsesløft, men nå sier Oracle og IBM nei.

Det brygger opp til krig mellom prosessorer-leverandørene og programvarebransjen.

Konflikten har sitt utspring i at Intel og AMD tyr ny knep for å få opp farten. I løpet av neste år kommer Intel og AMD derfor med prosessorer med to "kjerner", noe som langt på vei er to prosessorer slått sammen i en fysisk brikke.

IBM og Sun har allerede lansert sine første dobbel-kjerneprosessorer tidligere i år.

Dette skaper en utfordring, mener nå Intel og påpeker at mange programvareselskaper priser sine serverprodukter ut i fra antall prosessorer som står i serveren. For eksempel priser Microsoft Windows Server på denne måten og Oracle tar seg også betalt per prosessor på sine databaser og applikasjoner.

Dette utløser nå krav om dobbel lisensbetaling fra flere programvareselskaper. digi.no rapporterte tidligere i høst at Microsoft vurderer hva man skal gjøre, men nå gir Oracle klar beskjed.

Nå sier Jacqueline Woods, ansvarlig for lisensiering och prising i Oracle, at det ikke er noen forskjell på om hver kjerne har sin egen sokkel eller deler sokler, rapportere en rekke utenlandske IT-publikasjoner.

- Dette er en debatt som har rullet i over et år. Vi synes det er rettferdig at programvareslisenser for en server som har en dobbelkjerne-prosessorer og følgelig kan betjene flere brukere er dyrere, sier markedsdirektør Harald Løvvik i Oracle Norge til digi.no. Men kundene våre kan velge, du kan betale per prosessor/kjerne eller per bruker.

I følge Computerworld USA har også IBM bestemt seg for å ta betalt per kjerne for sin serverprogramvare.

Intel og AMD er livredd for endringer - skulle programvareselskapene ta seg betalt på denne måten, ville det legge en kraftig demper på salget av dobbelkjerne-prosessorer.

Intel har nå innledet en omfattende lobbying-kampanje ovenfor programvareselskapene for å stoppe endringer, skriver Computer Business Review Online.

Intel argumenterer med at selv om tidligerer ytelsesløft med konvensjonell teknikk ikke har ført til reduksjoner i kundenes serverkjøp.

Til toppen