Programvare kan gjøre Rio ulovlig

I slutten av januar ble en spesiell programvare for MP3-spilleren Diamond Rio gjort tilgjengelig på Internett. Programvaren tar bort mye av argumentasjonen i Diamonds forsvar av spilleren.

I slutten av januar ble en spesiell programvare for MP3-spilleren Diamond Rio gjort tilgjengelig på Internett. Programvaren tar bort mye av argumentasjonen i Diamonds forsvar av spilleren.

Diamond ble i fjor høst saksøkt av RIAA (Recording Industry Association of America) i et forsøk på å blokkere salget av den bærbare MP3-avspilleren Rio. RIAA hevdet at Rio var en opptaksenhet og derfor skulle omfattes av den amerikanske loven for opptak av lyd i hjemmet. Dette innebærer blant annet å betale noe tilsvarende vår NRK-avgift på opptakere.

Diamond vant saken fordi filer som er lagret i Rio ikke kunne kopieres eller overføres fra Rio til andre enheter. Rio ble derfor ansett som en ren avspillingsenhet og dermed ikke omfattet av lydopptaksloven.

Nå har situasjonen endret seg. To uavhengige personer har utviklet programvare til Rio som gjør det mulig å kopiere eller overføre filer fra Rio til en annen enhet, for eksempel en harddisk. Denne programvaren er nå fritt tilgjengelig på Internett.

Ifølge Wired News har de to utviklerne hver for seg tatt utgangspunkt i den åpne kildekoden til The Snowblind Alliances sin Rio-programvare. I ettertid skal også The Snowblind Alliance ha inkludert denne funksjonaliteten i sin kode.

RIAA skal ifølge Wired News ikke ha vært tilgjengelige for noen kommentar. Diamond er på sin side lite fornøyd med denne utviklingen.

- Vi koblet med vilje ut muligheten til å kopiere filer fra Rio til andre enheter som en slags kopieringsbeskyttelse, sier Ken Wirt, assisterende informasjonssjef ved Diamond i USA, til Wired News. Han forteller at Diamond foreløpig ikke har avgjort hva selskapet eventuelt skal gjøre med dette. Han tror egentlig ikke at dette vil endre noe.

Det siste kan han ha rett i. Etter å ha testet Rio har vi selv sett at spilleren ikke er spesielt godt egnet til distribusjon av filer. Til det er den alt for treg. Internett er et mye bedre alternativ i så måte.

Til toppen