Programvare over nett er for oppskrytt

Programvare over nett er for oppskrytt

Det er for mye halleluja rundt programvare servert over nett. Teknikken skaper noen store utfordringer, påpeker Mamut-sjef Eilert Hanoa.

Mange, etterhvert også Microsoft, medgir at IT-bransjen står overfor store omveltninger når man skal gå over fra lokalt, innstallert programvare til programvare servert gjennom en nettleser fra en server som står utenfor bedriften, kanskje på den andre siden av kloden.

Kundene kan spare enormt med penger på ikke å drifte sine egne IT-systemer. I tillegg kan alle brukere få tilgang - uansett hvor de er på kloden eller om de sitter på en PC eller mobiltelefon.

Hanoa bekrefter at Mamut arbeider med "nettbaserte løsninger", men vil ikke nå si noe hva eller når det blir lansert noe.

- Aktører som kun har nettbaserte løsninger, fremfører bare fordelene. Programvare levert over nett gir både noen fordeler og noen store utfordinger, påpeker Eilert Hanoa, gründer og administrerende direktør i programvareselskapet Mamut.

Mamut, som selger økonomi og andre forretningssystemer til små og mellomstore bedrifter, er det programvareselskapet i Norge som har flest brukere og Hanoa vurderer derfor det han kaller S+S – Software AND Services, altså både en modell der kunder kan velge mellom både installert og nettlevert programvare.

Han er enige i fordelene aktører som Google fremfører, men da digi.no spurte han om hva han gjør på dette området, påpekte han en rekke viktige utfordringer:

- Sikkerheten blir ekstremt viktig, og da snakker jeg både problemer relatert til hacking og mer vanlige utfordringer knyttet til IT-drift. Dersom ikke nettløsningen er tilgjengelig kan du ikke jobbe lokalt. Du setter også bort dataene til en tredjepart. Kan du stole på deres rutiner - ikke bare nå, men midt i sommerferien? Hvem er sommervikarene som har tilgang til dine data og skal sørge for 99,99 prosent oppetid, spør Hanoa.

Mye av filosofien bak programvare over nett er å servere det brukerne trenger - lettversjoner som er billigere.

- De fleste brukere bruker bare noe få funksjoner, påpeker mange. Men du vet ikke hvilke. I de fleste sammenhenger, for eksempel med økonomisystemer vil ikke kundene kjøpe systemer som mangler en eneste av funksjonene de bruker i dag. Skal IT-bransjen lykkes med programvare over nett, må man servere komplette klienter med alle mulighetene kundene har i sine eksisterende installerte klienter, hevder Mamut-sjefen.

Basert på en komplett løsning, kan en bedrift velge å dele ut forskjellige tilgangsnivåer, noe som kanskje er enklere med programvare over nett. Noen brukere trenger bare å slå opp nøkkeltall eller bli varslet om endringer.

Hanoas konklusjon er derfor at han ikke tror kundene vil kaste seg over nettbasert programvare før det eksisterer løsninger som i større grad ivaretar sikkerhet, fleksibilitet og ikke minst funksjonalitet for brukerne. Løsninger servert over nett blir et alternativ som kanskje over tid vil kapre mange av brukerne, men det er langt frem.

Til toppen