BEDRIFTSTEKNOLOGI

Project Magic gir Opera for Amiga

Den norske nettleseren Opera skal være klar for Amiga innen desember i år. Fredag 15. mai ventes nye Amigaer kunngjort på messen World of Amiga i London.

Eirik Rossen
14. mai 1998 - 13:14

Opera til Amiga skal utvikles av det britiske selskapet Ramjam Consultants Ltd. I en pressemelding sier prosjektansvarlige Tim Corringham i Ramjam at selv Windows-utgaven av Opera har en Amiga-"feel" i seg, og at han er sikker på at Amiga-versjonen vil bli av ypperste kvalitet.

Opera Software AS lanserte Project Magic i fjor høst for å lodde stemningen for ulike plattformer. Prosjektet har en egen side på selskapets nettsted, der man kan følge hvordan det går med prosjekter som Opera for Mac, OS/2, BeOS, Psion, Linux og Unix, i tillegg til Amiga. Nettleseren kommer allerede i utgaver for 16 og 32 biter Windows. De nyeste versjonene er tilgjengelige på tysk og engelsk. Andre språk, deriblant norsk, er prosjektert.

- Det er svært mye bevegelse rundt Amiga for tiden, sier markedsansvarlige Jon von Tetzchner. - I morgen starter messen World of Amiga-messen i London. Der er det blant annet ventet at to nye maskiner vil bli kunngjort, og at disse vil komme på markedet innen jul. Grunnen til at vi satser på Amiga er bare delvis at blant annet jeg er gammel Amiga-tilhenger. Vi bygger også på forretningsmessige betraktninger. Utviklingsavtalen med Ramjam er royalty-basert. Vi forhandler med mange instanser for å få spredd nettleseren vår til Amiga-brukere. Vi regner med at vi vil kunne tilby den mest avanserte nettleseren på denne plattformen.

Ifølge Amiga-nettstedene rundt om i verden holder Amiga Inc. kortene tett inntil brystet. Det er mulig at en ny A5000 vil ha en to-prosessor-løsning, både PowerPC og Amigaens tradisjonelle Motorola 680x0. Nyheten vil bli kunngjort på Amiga Inc.s nye nettsted, som i dag bare inneholder et løfte om åpning 15. mai. I tillegg til nye maskiner, regner man med at det vil komme planer for en oppgradering av operativsystemet, trinnvis til både 3.5 og 4.0.

Opera er kjent for å være et kompakt og effektivt program. Nedlastingsstørrelsen er såvidt over 1 MB, og kritikere er jevnt over svært begeistret for hvor rask nettleseren er. Prisen er 35 dollar. digi.nos anmelder var stort sett begeistret, men pekte på at Java ikke håndteres, og at e-post-egenskapene er svært mangelfulle.

- Amiga-versjonen vil nok stille strengere maskinkrav enn den typiske hjemmeutgaven Amiga 500, forteller Tetzchner. - Du vil trenge en 68030-prosessor, harddisk og 4 MB minne. Vi arbeider med både Java og bedre e-post, og regner med å ha begge klare i versjon 4.0 som vil komme på Windows i løpet av sommeren eller tidlig på høsten. Her vil du kunne velge om du vil ha Java eller ikke. Den Java-frie versjonen vil fortsatt kunne distribueres på én diskett, mens Java-utgaven vil kreve opptil to megabytes. Andre forbedringer blir bedre grensesnitt, og støtte til CSS II (Cascading Style Sheets).

Det er også framgang i de øvrige plattformene knyttet til Project Magic, som styres av Opera Softwares medarbeider i Cape Town i Sør-Afrika, Helmar Rudolph. Tetzchner regner faktisk med at også Opera-utgaver for Mac, Unix og OS/2 blir klarer til jul.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.