Projektorer bryter ny prisbarriere

Projektorprisen følger LCD-prisene ned i avgrunnen, og passerer en ny tusenlappsgrense.

Projektorprisen følger LCD-prisene ned i avgrunnen, og passerer en ny tusenlappsgrense.

Projektorer har nå passert 5000-kronersgrensen for første gang i Norge. Og igjen er det et Epson-produkt som setter en ny bunnstandard for pris. Det er ikke lenge siden en vanlig LCD-skjerm kostet 5000 kroner, men de prisene er halvert det siste året, og en 19-tommers skjerm fås nå til godt under 3000 kroner, mens 17-tommere går for under 2000 kroner.

Det var et Epson-tilbud hos Elkjøp som først sendte bunnprisen under 10.000 kroner i Norge, og det er et tilbud på en Epson-projektor som nå sender den under 5000 kroner.

Prisen har falt gradvis fra 10.000 kroner til dette siste priskuttet. I juni passerte en LG-modell prisgrensen på 7000 kroner.

I oktober kuttet Komplett kraftig i prisen på Epsons EMP-S1L, og senket bunnprisen til 5.795 kroner. Denne projektoren er fra samme serie som EMP-S1H, som nå er satt ned til under 5000 kroner.

Priskuttet er ikke dramatisk i forhold til konkurrentene. PCutstyr.no solgte allerede den samme projektoren til 5175. Men 5000 kroner kan lett være et prispunkt som utløser langt mer salg.

Komplettsjef Eric Sandtrø bekrefter at dette er et nytt bunnivå for dem. Prissammenlikningstjenestene finner heller ikke noen lavere pris, og Elkjøp og Dell har ikke noe å stille opp med.

Komplett ser i hvert fall ut til å regne med friskt salg, for på nettsiden deres er lagerstatus opplyst å være 500+, som må sies å være relativt mye for en projektor.

Når man kjøper projektor er det viktig å sjekke mer enn prisen, for pærene som brukes er usedvanlig dyre, og varer langt fra evig. På Komplett koster en pære mellom 2000 og 5000 kroner, avhengig av modell og leverandør. Levetiden er gjerne oppgitt til opptil 2000 eller 3000 timer.

Prisstrukturen begynner dermed å likne på den som lenge har dominert skrivermarkedet, der skriverne går kjempebillig, men blekket koster blod. Så er da også mange av projektorprodusentene også skriverprodusenter, slik som HP, Epson og Canon.

Denne modellen fra Epson er imidlertid slett ikke blant de verste når det gjelder pris på pære. En rask prissjekk bekrefter at 1995 kroner er blant de billigste pærene, både på Komplett.no og hos konkurrentene.

De billigste projektorene er nok ikke gode nok for virkelige filmelskere, men for mange vil det være nok med for eksempel oppløsning på 800 x 600, lysstyrke på 1400 ANSI-lumen og 500:1 i kontrastforhold.

Med et støynivå på 33 dB er imidlertid ikke dette blant de stilleste projektorene på markedet.

Til toppen