Prosessor-fiasko til salgs

Transmeta var først ute med å fokusere på strømgjerrige prosessorer. Nå er de ved veis ende.

Prosessor-fiasko til salgs

Transmeta var først ute med å fokusere på strømgjerrige prosessorer. Nå er de ved veis ende.

Transmeta kunngjorde i går at de har engasjert investeringsbanken Piper Jaffray for å finne noen som kan være villige til å kjøpe hele selskapet.

Framstøtet for å selge Transmeta innebærer at pionéren innen strømsparende prosessorer nå er ved veis ende.

På slutten av 1990-tallet utfordret oppstartselskapet Transmeta gigantene Intel og AMD gjennom banebrytende teknologi for å lage x86-kompatible prosessorer med langt mer effektivt energiforbruk enn noen hadde sett for seg muligheten av. Prosessorene skulle brukes dels i det som da var en ny tanke, bladservere, dels i bærbare.

Heldigvis for de etablerte aktørene, hadde de første Transmeta-prosessorene for dårlig ytelse til å slå an. Særlig Intel utnyttet pusterommet til å utvikle egen strømsparende teknologi, og Transmeta nådde aldri store nok salgstall til å gå i pluss.

I 2005 ga Transmeta opp egen prosessorproduksjon, og gikk i stedet over til å bli et rent lisensieringsselskap for patenter innen prosessorteknologi. Både AMD og Intel, i tillegg til en rekke andre produsenter, øste av Transmetas teknologi.

Transmeta mente Intel hadde forsynt seg utover det som var avtalt, og varslet søksmål. I oktober 2007 inngikk de to et forlik der Intel over et antall år skulle overføre til sammen 250 millioner dollar til Transmeta.

I våres rekrutterte Intel Transmetas gründer David Ditzel til en toppjobb i avdelingen Digital Enterprise Group som sysler med teknologi for både PC-er og servere.

Samtidig med at Transmeta legger seg ut til salg, fortelles det at selskapet har reforhandlet forliket med Intel. Det går ut på at Intel i stedet for å betale de siste 100 millioner dollar av erstatningssummen over fem år, utbetaler 91,5 millioner dollar umiddelbart. Transmeta tror dette vil lette salgsarbeidet.

Transmeta har ikke villet kommentere hvilke kjøpere som kan være aktuelle.

    Les også:

Til toppen