Prosessor skal gi PC-er gigaflopsytelse

Et amerikansk selskap avduket denne uken en prosessor som alene skal greie å utføre milliarder av flyttallsoperasjoner i sekundet.

Et amerikansk selskap avduket denne uken en prosessor som alene skal greie å utføre milliarder av flyttallsoperasjoner i sekundet.

Brikken som ble lansert av ClearSpeed Technologies tirsdag denne uken , CS301, skal ifølge selskapet ha en ytelse på 25,6 gigaflops, noe som betyr at den kan utføre 25 milliarder av flyttallsoperasjoner i sekundet.

    Les også:

Ved hjelp av 20 CS301-brikker montert i en håndfull PC-er skal potensielt kunne tilby ytelse som normalt bare kan leveres av superdatamaskiner bygget på hundrevis av parallelle prosessorer eller spesialisert maskinvare. Verdens kraftigste datamaskin, NEC's Earth Simulator, har ifølge New Scientist en teoretisk ytelse på 35 tusen gigaflops.

CS301 vil i en PC fungere som en co-prossosser i forhold til PC-ens hovedprosessor. Et brikkesett vil sammen med én eller to av brikkene kunne settes inn i en normal PC på samme måte som et grafikkort og utføre intensive beregninger på vegne av hovedprosessoren. Prosessoren skal også kreve svært lite effekt, kun tre watt. Ifølge New Scientist jobber ClearSpeed også med en utgave for bærbare PC-er. Målet er å få plass i et PC-kort.

Den nye brikken skal være spesielt egnet til aritmetikkintense vitenskapelige bruksområder som proteinmodellering og analyse av geologiske data. Detaljer om hvordan prosessoren er bygget opp, finner du i dette dokumentet (PDF), men kort fortalt handler det om en array-prosessor bestående av en rekke prosesseringselementer.

Ifølge New Scientist skal ClearSpeed begynne å selge en PC-kompatibel utgave av prosessoren til forskningsselskaper og universiteter i løpet av de nærmeste månedene. Noen pris er ikke fastsatt, men selskapet opplyser at en enkel brikke koster omkring 16.000 dollar.

ClearSpeed viser fram brikken under Microprocessor Forum 2003, som blir arrangert denne uken.

Til toppen