Prosessorer i alt for alle

På tross av Intels problemer roper verden etter flere prosessorer. Markedet på verdensbasis blir spådd å vokse til nesten 320 milliarder dollar innen fire år.

På tross av Intels problemer roper verden etter flere prosessorer. Markedet på verdensbasis blir spådd å vokse til nesten 320 milliarder dollar innen fire år.

Prosessorsalget vil gå til himmels i henhold til en ny markedsrapport fra bransjeorganisasjonen Semicondutor Industry Association (SIA ).

I august i år var salget på verdensbasis på 18,2 milliarder dollar mot 11,9 milliarder dollar for samme periode i fjor.

Salget øker i alle verdenshjørner. I Asia økte salget med mellom 54 - 60 prosent, i Amerika med 50 prosent og i Europa med 46 prosent.

"Bjellesauen" Intel måtte for noen dager siden sende ut et resultatvarsel på grunn av svakere vekst enn forventet. Intel informerte markedet at veksten ville bli kun 3 - 5 prosent i forhold til 2. kvartals omsetningen på 8,3 milliarder dollar. Nå ser det ikke ut som konkurrentene har de samme problemene.

På bakgrunn av Intels resultatvarsel var Hewlett-Packard, Dell og Compaq raskt ute for å avkrefte problemer med veksten i salget av sine PC-er.

Intels konkurrent Advanced Micro Devices ( AMD ), har også gått ut og sagt at de er i rute med leveranser av sine Athlon og Duron prosessorer. Totalt sett forventer AMD å levere 3,6 millioner prosessorer i 3. kvartal, hvilket er dobbelt så mange som i foregående kvartal.

I henhold til SIA er bransjen i ferd med å nå de tidligere estimatene på 31 prosent vekst i 2000. Bransjemålingen fra SIA omfatter omlag 70 produsenter av prosessorer.

Organisasjonen mener videre at 2000 vil bli ett merkeår for salget av prosessorer på grunn av en sterk økning i prosessorbruken både i forbruksartikler, i forbindelse med internettutstyr og i forbindelse med mobilt kommunikasjonsutstyr.

Andre markedsobservatører ser for seg et fortsatt sterkt voksende marked ettersom etterspørselen av PC-er og trådløst kommunikasjonsutstyr vil fortsette å vokse.

Analytikerne i selskapet Cahners In-Stat Group la i august frem tall som estimerte et marked på 316 milliarder dollar i 2004 mot 210 milliarder dollar i 2000.

Til toppen