ANALYSER

Prosessorsalget skyter på nytt i været

Har aldri tidligere solgt flere pc-prosessorer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. nov. 2009 - 13:22

Analyseselskapet IDC skriver i en ny rapport at salget av prosessorer har økt med 23 prosent fra andre til tredje kvartal i år, målt i antallet solgte enheter. IDC har ikke oppgitt det nøyaktige antallet, men det skal være det høyeste som har blitt solgt i løpet av et kvartal noensinne.

Men gjennomsnittprisen på de solgte prosessorene har tydeligvis sunket, for omsetningen steg ikke med mer enn drøyt 14 prosent, til 7,4 milliarder dollar.

Det er ifølge IDC det bærbare pc-markedet som driver veksten. Salget av prosessorer for bærbare pc-er, inkludert Intels Atom-prosessor for netbooks, økte med 35,7 prosent i løpet av tredje kvartal. Men også salget av prosessorer for stasjonære pc-er og x86-baserte servere vokste i perioden, med henholdsvis 11,4 og 12,2 prosent.

- Historien om 3Q09 anføres av at Atom-prosessser blir solgt i minibærbare pc-er produsert og solgt i Kina, sier Shane Rau, en forskningsdirektør i IDC med ansvar for halvlederprodukter til personlige datamaskiner, i en pressemelding.

- Mens Atom-prosessoren førte til at pc-prosessormarkedet nådde rekordhøy leveranse av enheter, førte dens lave gjennomsnittspris til en betydelig priserosjon, på mer enn 7 prosent, fortsett Rau.

Han mener at det har større betydning at antallet leverte prosessorer nå er noe høyere enn det var i tredjekvartal i 2008, som den gang var et rekordkvartal.

Siden det er økningen i salget av Atom-prosessorene som utgjør det meste av veksten, er det ikke overraskende at Intel øker sine markedsandeler på bekostning av konkurrentene. Intel oppnådde i tredje kvartal en markedsandel på 81,1 prosent, 2,2 prosentpoeng mer enn i andre kvartal. AMDs markedsandel ble redusert med 2,0 prosentpoeng til 18,7 prosent, mens VIA nå har en markedsandel på 0,2 prosent.

Likevel øker ikke Intel markedsandelen innen prosessorer for bærbare pc-er med mer enn 1,1 prosentpoeng, til 88 prosent. AMDs andel ble redusert med 0,7 prosentpoeng til 11,9 prosent. I prosessormarkedet for stasjonære pc-er øker Intel andelen med 2,0 prosentpoeng, til 72,2 prosent. AMDs markedsandel blir her redusert med 1,9 prosent til 27,4 prosent.

I markedet for x86-baserte serverprosessorer har Intel en andel på 90,4 prosent, 0,5 prosentpoeng høyere enn i andre kvartal. AMDs andel ble redusert tilsvarende, til 9,6 prosent.

IDC mener at økningen, kombinert med tidlige signaler om pc-etterspørselen i fjerde kvartal, gjør at man nå kan forvente et noe større samlet prosessorsalg i 2009 enn i 2008. Det nye anslaget er på mer enn 300 millioner enheter, noe som er 1,5 prosent mer enn i 2008.

-Sammenlignet med hvor markedet var i begynnelsen av 2009, har prosessorene gjort en bemerkelsesverdig sterkt comeback, sier Rau.

IDC er likevel konservative i sine spådommene for begynnelsen 2010. Dette skyldes at det kinesiske markedet kan være veldig ugjennomsiktig, slik at det er mange steder lagerbeholdninger kan gjemme seg. Dette vil trolig vise seg i første kvartal neste år.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.