KUNSTIG INTELLIGENS

Protester fikk Google til å droppe militært AI-prosjekt: Nå tar Microsoft og Amazon over

Google avsluttet et samarbeid om kunstig intelligens med det amerikanske forsvarsdepartementet etter massive protester fra ansatte. Men nå tar Microsoft og Amazon over i all hemmelighet.

Flying drone with camera on the sky
Flying drone with camera on the sky
Lasse Skovgaard, Version 2
25. sep. 2021 - 19:00

Etter protester fra de ansatte avsluttet Google i 2018 et samarbeid med det amerikanske forsvarsdepartementet om å bruke kunstig intelligens til å «identifisere objekter fra dronebilder» – det såkalte Project Maven.

Dette har Microsoft og Amazon Web Services (AWS) senere benyttet seg av for å inngå kontrakter med forsvarsdepartementet om samme oppdrag – til en samlet verdi av 50 millioner dollar, omtrent 430 millioner norske kroner.

Det skriver Computerworld med bakgrunn i en artikkel fra Forbes som avslører hittil hemmelige kontrakter mellom de to teknologigigantene og det amerikanske forsvarsdepartementet.

Overvåking fra luften

Til en verdi av 30 millioner dollar er Microsoft blitt bedt om å tilby verktøy som kan analysere data fra «full motion video» (FMV) og «programvare og algoritmer for å automatisere og forbedre analysen av Wide Area Motion Imagery (WAMI) data».

WAMI er et begrep som brukes i overvåkingsindustrien og refererer til bilder tatt ovenfra – vanligvis fra en drone, fly eller satellitt – til etterretningsformål. Full motion video (FMV) refererer vanligvis også til videobilder tatt fra luften.

Amazons del av avtalen er verdt 20 millioner, de er blitt bedt om å utvikle «modeller for å oppdage og klassifisere objekter» fra FMV og infrarøde data.

Microsoft var leverandør på prosjektet fra 2019 til høsten 2020, mens AWS har vært leverandør fra en gang i begynnelsen av 2020 til oktober 2020.

Protester fra ansatte

Avsløringen av kontraktene skjer i etterkant av protester fra ansatte i begge selskapene.

I 2019 ba Microsoft-ansatte selskapet om å si opp en kontrakt på 480 millioner dollar om å forsyne den amerikanske hæren med augmented reality-hodesett. Og i 2018 ba Amazon-ansatte selskapets grunnlegger og daværende administrerende direktør Jeff Bezos om å stoppe selskapets utvikling av verktøy for ansiktsgjenkjenning til politiet.

Denne artikkelen ble først publisert på Version 2.

Jeff Bezos selger Amazon-aksjer for første gang siden 2021.
Les også

Jeff Bezos selger Amazon-aksjer for 2 milliarder dollar

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.