JUSS OG SAMFUNN

Protester mot kommersielle statsnyheter

Den tyske mediebransjen er svært lite fornøyd med NRKs "søsterselskap", statsfjernsynet ZDF, som har alliert seg med kommersielle MSNBC i publiseringen av en nyhetstjeneste på nettet.

22. sep. 1997 - 14:17

Problemet er kommersialiseringen av nett-tjenesten.

I likhet med NRK i Norge, tar ZDF inn lisenspenger. På den nye tjenesten <i>zdf.msnbc.de</i> selges det annonser som truer et allerede sprengt annonsemarked. Konkurrerende aviser og kringkastingsselskap er svært bekymret for at det statlige kringkastingsselskapet går dem i næringen, både lesermessig og på annonsemarkedet..

Ifølge nyhetstjenesten Media Daily sier den tyske medieprofessor Christoph Degenhart at Microsoft har kommet seg inn på det tyske mediemarkedet gjennom å utnytte ZDFs privilegerte posisjon. Ifølge svenske Dagens IT går professoren enda lengre ved å hevde at dette krever en politisk behandling fordi det som ZDF.online gjør helt enkelt er ulovlig.

ZDF.online publiserer nyheter gjennom tyske TV2 og har ansatt 20 redaktører for å satse på Internett. Microsoft og amerikanske NBC står for teknikken. Det tyske avisforbundet BDZV (som best kan sammenlignes med Norske Avisers Landsforening i Norge) mener at avanserte nyheter via Internett ikke bør være statskringkasterens sak.

Det foreligger en ulik konkurransesituasjon mellom et lisensfinansiert foretak og en privateid mediebedrift. ZDF vil stjele markedsandeler på nettet og dermed skyve lønnsomheten for andre aktører på nettet enda lenger inn i fremtiden, ifølge BDZV. De private mediebedriftene har gått så langt som å skrive til forbundskansler Helmut Kohl og vil ikke bakke ut av saken før de får en domsavgjørelse på at lisenspenger virkelig kan benyttes til reklamefinansierte nettnyheter, skriver svenske Dagens IT.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.