JUSS OG SAMFUNN

Protesterer mot Googles domeneønsker

Microsoft og partnere mener søkegiganten vil få urettmessige fordeler.

Google har søkt om å få tildelt en mengde  generelle toppnivådomener (gTLD), inkludert de som er nevnt over. Men lobbyorganisasjonen FairSearch med Microsoft i spissen vil ikke at Google skal få kontrollen over domenene .search, .map og .fly.
Google har søkt om å få tildelt en mengde generelle toppnivådomener (gTLD), inkludert de som er nevnt over. Men lobbyorganisasjonen FairSearch med Microsoft i spissen vil ikke at Google skal få kontrollen over domenene .search, .map og .fly. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. mars 2013 - 14:28

Google er blant selskapene som i fjor sommer søkte om å få tildelt mange generiske toppdomenenavn (gTLD), etter at ICANN gjennomførte en søknadsperiode i fjor vår. En oversikt over søknadene finnes her.

Blant toppdomene som Google ønsker seg, er .search.

Organisasjonen FairSearch, som er en allianse bestående av mindre søketjenester og store aktører som Microsoft, Nokia og Oracle, ble etablert for noen år siden for å bekjempe Googles påståtte misbruk av selskapets dominerende posisjon i søkemarkedet.

Både USA og EU har gjennomført antitrust-granskninger av Googles søkevirksomhet. I USA måtte Google bare innføre noen små endringer, uten å bli funnet skyldig i misbruk av markedsmakt. EU-saken er derimot ikke avsluttet ennå.

Resultatet i USA ble i liten grad slik FairSearch hadde ønsket, men nå protesterer organisasjonen på nytt. Denne gang om Googles søknader om retten til utvalgte gTLD-er.

I et brev Fairsearch har sendt til ICANN heter det at dersom ICANN aksepterer Googles søknader vil gi den dominerende søketilbyderen urettferdig konkurransemessige fordeler i forhold til andre medlemmer av dette fellesskapet, gjennom den uheldige bevilgningen av vedvarende monopol på generiske bransjeuttrykk til et enkelt selskap.

Det er nemlig opp til den enkelte rettighetshaveren å avgjøre hvordan gTLD-en skal brukes. En mulighet er at selskapet ikke lar andre enn selskapets egne tjenester få bruke gTLD-en.

Det er særlig .search-toppdomene Fairsearch er opptatt, selv om også .map og .fly nevnes.

Det er verdt å merke seg at ingen av medlemmene i Fairsearch har søkt om å få kontrollen av noen av disse tre toppdomenene. Når det gjelder .search, er det bare fire søkere, hvorav Google og Amazon er de to mest kjente.

Derimot har for eksempel Microsoft søkt om kontrollen på flere andre generisk toppdomener, inkludert .docs, .live og .office.

Nå kan det virke som at protesten fra FairSearch kommer noe sent, i alle fall når det gjelder .search.

Allerede for to uker siden kunngjorde Google at selskapet mener at gTLD-en .search er blant toppdomene som også kan være verdifulle og nyttige for hele bransjen. De andre toppdomene som nevnes denne sammenheng, og som Google har søkt om, er .app, .blog og .cloud.

I dokumentet skriver Googles informasjonsdirektør, Ben Fried, at disse toppdomenene også vil være egnet for tjenester som ikke er Google-produkter.

Han skriver videre at Google har til hensikt å samarbeide med ICAN og andre relevante fellesskap for å utvide selskapets søknader med ny registreringspolicyer, og i noen tilfeller også nye registreringstjenester, for å nå disse målene.

I praksis betyr det at Google har til hensikt å la også andre bruke disse toppdomenene. Selskapet lover at disse planene vil bli presentert i detalj i nær framtid. Men det hele forutsetter at det faktisk er dette Google og ikke en konkurrent som ender blir tildelt disse GTLD-ene.

Nøyaktig når dette vil bli avklart, er uvisst. ICANN skal begynne å komme med sine anbefalinger den 23. april.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.