Protesterer mot Googles flyplassleie

– Slipper unna med alt, sier personverndirektør.

Protesterer mot Googles flyplassleie
Den verneverdige Hangar 1 ved Moffett Airfield. Bilde: NASA

Som digi.no skrev i går, har Google, via datterselskapet Planetary Ventures, inngått en leasingavtale med NASA vedrørende Moffett Airfield. Flyplassen ligger noen få kilometer unna Googleplex, selskapets hovedkontor i Mountain View, California.

Man skulle kanskje tro at avtalen er ganske ukontroversielt, men den gang ei.

Ifølge The Register har John M. Simpson, direktør for personvernprosjektet til den amerikanske forbrukerorganisasjonen Consumer Watchdog kritisert avtalen. Simpson er en hyppig kritiker av Google.

– Denne leieavtalen gir Google uovertruffen kontroll over et føderalt anlegg, for å bruke det som sin egen lekeplass, sier Simpson i en pressemelding. Det er dog uklart Simpson mener er problemet med dette, spesielt i personvernsammenheng, som er Simpsons fagområde.

I pressemeldingen vises det til en noe eldre og omdiskutert avtale som har ført til at selskapet som står for driften av Googles privatfly, H211, i alle fall tidligere har fått en betydelig rabatt på jetdrivstoff fra myndighetene, mens flyene har vært stasjonert på Moffett.

– Dette er som å gi bilnøklene dine til den fyren som har tappet bensin fra tanken din, sier Simpson om leieavtalen.

– Dette er urettferdig belønning av uetisk og urettmessig atferd. Disse Google-folkene ser ut til å tro at de kan gjøre hva de vil og slippe unna med det, og dessverre ser det ut til at det er sant, sier han.

Av pressemeldingen går det også klart fram at Consumer Watchdog mener det er et problem at Google planlegger å teste selskapets førerløse biler på flyplassen.

– Dette vil gjøre det mulig for selskapet å unngå Californias bestemmelser som krever at slike kjøretøyer må ha en sjåfør som kan overta kontrollen, skriver Consumer Watchdog.

    Les også:

Les mer om: