Protesterer mot nye toppdomener

Saudi-Arabia vil ikke at ICANN skal åpne for slikt som .gay og .bible.

Protesterer mot nye toppdomener
Saudi-Arabia protesterer mot en rekke av de foreslåtte gTLD-ene. Bilde: ICANN, Colin Cramm/PantherMedia og digi.no

ICANN har mottatt nesten 2000 søknader om nye, generiske toppdomenenavn (gTLD), etter en mye omtalt søknadsperiode denne våren. Søknadene er offentlige og er nå inne i en periode hvor aktører kan komme med støtte eller protester mot søknadene. Samtlige kommentarer er tilgjengelige her.

Blant aktørene som mest aktivt har protestert mot en rekke av de foreslåtte toppdomenenavnene, er Communication and Information Technology Commission, Kindom of Saudi Arabia, ved brukeren «Abdulmjid». Kommisjonen har kommet med i alt 166 kommentarer til ulike toppdomener. Samtlige er begrunnede protester, men flere av protestene ser ut til å være duplikater.

Det er mange ulike domenenavn den saudiarabisk kommisjonen protesterer mot. Noen av protestene er mer overraskende enn andre:

.adult, .africamagic, .baby, .bar, .bible, .casino, .catholic, .dating, .gay, .gcc, .halal, .hot, .imamat, .islam, .ismaili, .persiangulf, .poker, .porn, .pub, .sex, .sexy, .shia, .style, .sucks, .tatar, .tattoo, .ummah, .virgin, .vodka, .wine, .wtf og .كاثوليك. Det sistnevnte er arabisk for «katolikk».

Den saudiarabisk kommisjonen mener at blant annet referansene til seksualitet og tatoveringer kan være krenkende for enkelt grupper av mennesker, mens alkohol og hasardspill anses som skadelig. Protestene mot en del av de religiøse og kulturelle ordene er begrunnet med at de bør kontrolleres av en instans som er anerkjent innen den aktuelle gruppen, noe de aktuelle søkerne ikke anses for å være.

Når det gjelder .gcc, som for mange i IT-bransjen først og fremst forbindes med en kompilator, så mener den saudiarabiske kommisjonen at denne forkortelsen generelt forbindes med Gulf Cooperation Council (offisielt Cooperation Council for the Arab States of the Gulf, Golfrådet på norsk). Søkeren har ingenting med dette rådet å gjøre.

Protesten mot .bible er litt interessant. Den begrunnes med at mange religioner og grupper innenfor disse, inkludert innenfor kristendommen, er uenige om opprinnelsen og innholdet i i Bibelen, og at ikke én gruppe eller enkeltperson skal kunne definere hva Bibelen er eller ikke er, på weben.

    Les også:

Les mer om:
;