JUSS OG SAMFUNN

Proteststorm mot IEEE etter copyright-utspill

Etter store protester lover IEEE å trekke en ny regel om at bidragsytere ikke må bryte USAs kontroversielle lov om kopibeskyttelse, DMCA.

17. apr. 2002 - 13:49

Den amerikanske loven Digital Millennium Copyright Act (DMCA) er blitt symbolet på underholdsningsindustriens misforståtte kamp mot digital teknologi, under dekke av vern om opphavsretten. Loven kriminaliserer ethvert forsøk på å bryte digitale sperrer mot kopiering av digitalt innhold, selv om det foregår i forskningsøyemed, og selv om bruken av kopien ikke bryter med de grunnleggende og allmenne reglene for vern av opphavsretten. DMCA er blitt hudflettet av kryptografer i USA og resten av verden, fordi loven oppretter utilbørlige hindringer for normal forskningsvirksomhet.

Les også:

IEEE Copyright Transfer & Export Control Compliance Form


Lørdag 13. april skrev en lavmælt men tydelig indignert leser til forumet Newsforge at IEEEs krav til bidragsyterne må underkastes DMCA kan få den følgen at forskning og diskusjoner om IT-sikkerhet begrenses kraftig verden over.

Diskusjonen dette utløste spredte seg til Slashdot i løpet av få timer, og utvidet seg derfra til en storm av protester. Internasjonale forskere føler ikke for å underkaste seg amerikansk lovgivning som går på tvers av internasjonale lover og regler, og som att på til foraktes av deres amerikanske kolleger.

ZDNet skrev i går at IEEE har bestemt seg for å lage et nytt skjema, der DMCA ikke nevnes. Men det nye skjemaet vil først bli klart "innen utgangen av sommeren", heter det.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.