UTVIKLING

Prøv «app store» til Windows

Laget av norsk utvikler på fritiden.

5. sep. 2011 - 10:42

Ideen om å tilby programvare i et enkelt, brukervennlig grensesnitt – gjerne installert med ett klikk, har blitt svært populær. Ikke minst etter at Apple tråkket opp løypa med sin App Store i 2008.

Samme modell for lengst blitt en naturlig del av alle smarttelefoner, er introdusert i nettlesere som Google Chrome og norske Opera, samt i Mac OS X.

Microsoft har avslørt at også de vil åpne «app store» i kommende Windows 8, selv om detaljene ennå er uklare.

I påvente av denne lanseringen har en norsk utvikler laget sin egen løsning for Windows, som etter planen skal fungere både i Windows XP, Vista og Windows 7.

Åpner egen «butikk»

Løsningen heter Apps Portal og er laget i Silverlight. Det er en applikasjon som muliggjør svært enkel installasjon av andre Silverlight- eller HTML5-applikasjoner lokalt på maskinen.

- Dette mangler i stor grad i Windows, spesielt en løsning for én-klikks-installasjon av programvare, forteller utvikler Sigurd Snørteland til digi.no.

Versjonen som ligger ute er en tidlig utgave, og krever nylig utgitte Silverlight 5 RC (release candidate). Utvalget av applikasjoner er dessuten begrenset. For tiden tilbys 17 ulike apper, mange av dem laget av Snørteland selv.

- Løsningen er utviklet i Silverlighet 5 som en såkalt «out of browser»-applikasjon. Den benytter Windows Azure for lagring, blant annet for de tilgjengelige applikasjonene, informasjon og bilder. Designet er inspirert av Metro-designspråket som Microsoft bruker i Windows Phone 7, og som også skal benyttes i Windows 8 og neste versjon av Xbox, sier han.

Sigurd Snørteland har tidligere laget en rekke applikasjoner til WP7. Nå har han utviklet en app store til Windows. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Sigurd Snørteland har tidligere laget en rekke applikasjoner til WP7. Nå har han utviklet en app store til Windows. Bilde: Marius Jørgenrud

Han betegner løsningen som et hobbyprosjekt, og regner ikke med å tjene penger på den. I så fall måtte han lagt opp mulighet for kjøp og salg.

Deler kildekoden

Betalingsmodul finnes altså ikke, men utvikleren, som til daglig jobber som teknologisjef i konsulentselskapet Sysco, lover å dele ut kildekoden på bloggen sin en av de nærmeste dagene. Dermed blir det opp til andre bidragsytere å eventuelt ta stafettpinnen videre.

- Dette er mest av alt et konseptbevis for å vise hva som er mulig, og for å vise at det er behov for en slik løsning i Windows allerede nå, og at dette bør fungere også på eldre Windows-utgaver.

Prosjektet hans har blitt møtt med stor interesse innad i utviklermiljøet, forteller han. Særlig blant Windows Phone 7-utviklere. Mange lurer på om lignende løsning lar seg lage til mobilplattformen.

- Per nå er ikke det mulig. Det er noen begrensninger for Silverlight til WP7. I versjon 5 av Silverlight til Windows er det mulig å kjøre programmet på desktop og gi tilgang til å installere andre programmer lokalt. Slik støtte har ikke WP7.

Tror på lysere tider for Silverlight

Snørteland har også en annen motivasjon bak prosjektet. Han har stor tro på Silverlight, men har i likhet med mange andre oppfattet blandede signaler om hvilken fremtid denne plattformen har hos Microsoft.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

- Microsoft har ødelagt litt for seg selv ved å si at de bare satser på HTML5/JavaScript. Det har skapt usikkerhet blant utviklere.

Han tror imidlertid på et comeback for Silverlight, og at fremtiden for Silverlight-utviklere vil kunne se langt lysere ut etter nyheter på Microsofts store utviklerkonferanse Build i neste uke.

Den konferansen kommer til å avdekke retningen for Windows-utvikling fremover, tror Snørteland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.