Prøv et norsk alternativ til Google Earth

Ny er den ikke, men Norkarts Virtual Globe overgår Google Earth, i alle fall for deler av Norge.

Prøv et norsk alternativ til Google Earth

Ny er den ikke, men Norkarts Virtual Globe overgår Google Earth, i alle fall for deler av Norge.

Norkarts Virtual Globe har en historikk som strekker seg helt tilbake til 2001, da prosjektet ble lansert. Dette er et Internett-basert klient-tjener-system for visualisering av globale 3D-terrengdata og trolig det første i sitt slag.

Systemet er utviklet av SINTEF institutt for anvendt matematikk, men ble overtatt av Norkart i 2006 for videre utvikling.

Virtual Globe er Java-basert og fungerer i flere operativsystemer. Det stilles også krav om at maskinen har 3D-støtte. I praksis vil nok alle nyere maskiner, også bærbare, være tilstrekkelige.

Programmet virker stabilt og fint - bedre enn langt mer kjente Google Earth. Og dersom det viktigste er gjengivelsen av Norge, ligger Virtual Globe langt foran. For det første er store deler av landet gjengitt med terreng i 3D. I tillegg er det laget 3D-modeller for langt flere norske bygninger enn i Google Earth. Se mer på denne siden.

Bildene under viser henholdsvis Marinemuseet i Horten og Nærøyfjorden sett fra Gudvangen.

Ulempene i Virtual Globe, sammenlignet med Google Earth, er først og fremst at bildematerialet fra resten av verden ikke alltid er like godt. Dessuten mangler stedsinformasjon og de mange andre informasjonslagene Google Earth støtter. Det kreves altså at man er litt kjent med terrenget for å vite hva man faktisk ser.

Prøv Virtual Globe her.

Rune Aasgaard i Nordkart meldte den 7. april at belastningen på tjenesten nå har overskredet kapasiteten til selskapets servere og linjer i så stor grad at de sett seg nødt til å begrense tilgangen til Globen for en tid. Dette for å beskytte selskapets betalende kunder.

Til toppen