FORBRUKERTEKNOLOGI

Prøv lynrask grafikk i Firefox allerede nå

Mozilla satser på å komme i mål før Microsoft.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. nov. 2009 - 10:47

Under utviklerkonferansen Professional Developer Conference i forrige uke, presenterte Microsoft noen av det som skal være nyheter i neste versjon av selskapets nettleser, Internet Explorer 9. Det kanskje mest oppsiktsvekkende var at nettleseren skal får støtte for maskinvareakselerert visning av 2D-grafikk og fonter gjennom teknologier som Direct2D og DirectWrite. Dette skal gi langt raskere og penere visning av grafikk på vanlige websider, uten at webutviklerne behøver å endre noe i koden.

Fordelen med disse løsningene er at de utnytter regnekraften i pc-ens grafikkprosessor, i stedet for å la CPU-en gjøre det meste av arbeidet. Microsoft har en video om dette på denne siden.

Men Microsoft er tydeligvis ikke alene om å tenke i disse baner. Samme dag som selskapet viste fram den tidlige IE9-versjonen, opplyste Christopher Blizzard i Mozilla i en twittermelding at også Mozilla jobber med Direct2D-støtte for Firefox. Han vedder til og med på at Mozilla vil levere dette først.

Allerede nå er det mulig å teste en versjon av Firefox med støtte for Direct2D og trolig også DirectWrite. Den er tilgjengelig her. Selv om denne testversjonen er basert på Firefox 3.7 alfa, tør ikke Mozilla-utvikleren Bas Schouten si noe klart om i hvilken versjon av nettleseren Direct2D-støtten eventuelt blir å finne.

Et eksempel på en webside hvor man skal få betydelig bedre opplevelse med Direct2D er denne SVG-baserte fotovisningen, hvor det fokuseres på flytting og skalering av bilder, samt gjennomsiktighet.

Direct2D-støtten kan demonstreres med blant annet denne SVG-baserte fotovisning.
Direct2D-støtten kan demonstreres med blant annet denne SVG-baserte fotovisning.

I kommentarfeltet til dette blogginnlegget skriver Schouten at det vil måtte gjøres mye arbeid knyttet til kvalitetssikring før man kan innføre noe slikt som dette. Det må også avgjøres på hvilken maskinvare Direct2D-støtten skal være aktivert og på hvilken den ikke skal være det. Det er ikke ønskelig at brukere med eldre grafikkort skal oppleve redusert ytelse. Dessuten støttes ikke Direct2D av eldre operativsystemer enn Windows Vista SP2. Det foreligger ingen planer om å droppe støtten for Windows XP, som benytter den eldre grafikkløsningen GDI (Graphics Device Interface).

Tidsbruken ved visning av ulike websider med Firefox med henholdsvis Direct2D og GDI <i>Bilde: Bas Schouten</i>
Tidsbruken ved visning av ulike websider med Firefox med henholdsvis Direct2D og GDI Bilde: Bas Schouten

Når det gjelder støtte for DirectWrite i Firefox, som også er en nyhet i Windows 7 som har blitt gjort tilgjengelig for Windows Vista, har Schouten jobbet med dette siden i alle fall oktober i år. Han beskriver fordelene i dette blogginnlegget.

Mozilla tilbyr riktignok ikke Firefox bare til Windows, mens Direct2D- og DirectWrite er rene Windows-teknologier. De kan altså ikke benyttes i Linux- og Mac-versjonene av Firefox. Men ifølge Mozillas John Daggert gjør programmeringsgrensesnittene i Linux og Mac OS X allerede en god jobb med å vise Postscript CFF-fonter. Faktisk så godt at det er Windows 7 som nå har blitt jevnbyrdig. Men det er uklart hvordan Mozilla vil løse maskinvareakselereringen av 2D-grafikk på Linux og Mac.

I tillegg til Mozilla, har også Chromium-prosjektet som står bak Googles Chrome begynt å studere mulighetene DirectWrite og Direct2D gir. Det går fram av dette innlegget.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.