BEDRIFTSTEKNOLOGI

Prøv MeeGo på netbook-maskinen

OS-prosjektet til Nokia og Intel er i mål med versjon 1.0.

Myzone-delen av brukergrensesnittet til MeeGo 1.0 for Netbook.
Myzone-delen av brukergrensesnittet til MeeGo 1.0 for Netbook. Bilde: MeeGo
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. mai 2010 - 13:36

Intel og Nokia kunngjorde i februar at selskapene ville samarbeide om et felles operativsystem til mobiler og små datamaskiner, i stedet for å konkurrere mot hverandre med henholdsvis Moblin og Maemo.

Denne uken kom MeeGo 1.0, den første utgaven av det Linux-baserte operativsystemet de to selskapene har utviklet i fellesskap. I utgangspunktet skal denne versjonen av MeeGo 1.0 kunne kjøres på Intel Atom-basert netbooks og bilsystemer, samt ARM-basert Nokia N900.

I første omgang er MeeGo 1.0 likevel bare egnet for bruk på netbooks, da brukergrensesnittet for håndsett ikke blir åpent tilgjengelig før i juni.

MeeGo v1.0 for Netbook kan installeres på en rekke minibærbare, i alle fall Asus-modellene EeePC 901, 1000H, 1005HA, 1008HA, EeePC 1005PE og Eeetop ET1602, Dell-modellene mini10v og Inspiron Mini 1012, Acer-modellene Aspire One D250, AO532-21S, Revo GN40 og Aspire 5740-6025, Lenovo S10, MSI-modellene U130 og AE1900, i tillegg til HP mini 210-1044 og Toshiba NB302.

Installasjonen krever at man har en tom og tilstrekkelig stor USB lagringsenhet og en pc med nødvendig programvare for å bytekopiere installasjonsavbildningen på denne enheten. Detaljer om hvordan dette gjøres, finnes på denne siden.

Myzone-delen av brukergrensesnittet til MeeGo 1.0 for Netbook. <i>Bilde: MeeGo</i>
Myzone-delen av brukergrensesnittet til MeeGo 1.0 for Netbook. Bilde: MeeGo

MeeGO 1.0 for Netbook inkluderer et grafisk brukergrensesnitt som skal gi rask tilgang til mye brukt funksjonalitet, slik som en synkronisert kalender med oppgaver og avtaler, nylig brukte filer og sanntidsoppdateringer fra sosiale nettverkstjenester.

Mye av funksjonaliteten vil være knyttet til nettleseren. Brukerne kan velge mellom Google Chrome eller åpen kildekode-utgaven Chromium. På MeeGo Handset-utgaven skal mobilversjonen av Mozilla Firefox som vil bli benyttet.

MeeGo for Netbook skal også inkludere applikasjoner for blant annet e-post og multimedia.

Brukergrensesnittet er tilgjengelig på en rekke språk, inkludert svensk og finsk, men ikke norsk.

Standard filsystemet er BTRFS (B-tree file system) som opprinnelig ble utviklet av Oracle. Det anses fortsatt som temmelig eksperimentelt, men skal være laget med fokus på feiltoleranse og enkel administrasjon.

MeeGo-prosjektet planlegger å komme ut med nye utgaver med seks måneders mellomrom. Versjon 1.1 skal komme i oktober og vil da ha støtte for enheter med berøringsskjerm, inkludert mobiler, tablets og informasjons- og underholdningssystemer for biler.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.