Prøv Microsofts nye mobilnettleser

Dagens versjon bygger på IE4. Nå kan utviklere forberede seg på IE6-utgaven.

Prøv Microsofts nye mobilnettleser

Dagens versjon bygger på IE4. Nå kan utviklere forberede seg på IE6-utgaven.

Nettleseren som følger med Microsofts operativsystem for mobiler, Windows Mobile 6, er basert på nærmest urgammel teknologi, nærmere bestemt Internet Explorer 4, som kom i 1997.

Med tanke på hvor mye kritikk Microsoft har fått for knapt å ha videreutviklet Internet Explorer mellom versjon 6 i 2001 og versjon 7 i 2006, er det ikke så rart at mange av selskapene som selger mobiler med Windows Mobile, også forhåndsinstallerer Opera Mobile på disse mobilene, når standardnettleseren i praksis er 11 år gammel.

Microsoft kunngjorde tidligere i år at selskapet skal komme med en oppdatert utgave av nettleseren til mobiler, nærmere bestemt Internet Explorer Mobile 6.

Men som versjonsnummeret antyder, er heller ikke dette en særlig moderne nettleser. Den er basert på den samme versjonen av presentasjonsmotoren Trident, som Internet Explorer 6.

Denne uken, i forbindelse med Tech-Ed-konferansen i Barcelona, har Microsoft gjort Internet Explorer Mobile 6 tilgjengelig for testing, sammen med en del mer informasjon om hva som er nytt.

Nå er det ikke slik at dagens brukere av Windows Mobile 6 kan laste ned den nye nettleseren. Etter det digi.no forstår av dette blogginnlegget, vil nettleseren bare gjøres tilgjengelig i nye, Windows Mobile-baserte mobiler. Dette skal skje «snart».

Versjonen som kan testes nå, er finnes i emulerte utgaver av Windows Mobile 6.1.4, som kan brukes separat eller sammen med Visual Studio 2005 eller 2008. Disse kan lastes ned fra denne siden.

Sammenlignet med IE6 skal Internet Explorer Mobile 6 ha fått noen forbedringer, spesielt knyttet til kjøring av Ajax-applikasjoner. Dette innebærer støtte for XMLHTTPRequest, men mer overraskende er det at den nye nettleseren har samme JavaScript-støtte som Internet Explorer 8, det vil si at Jscript v5.7 er inkludert. Dette innebærer at ECMAScript 3rd Edition skal støttes.

Standardstøtten forøvrig inkludere forøvrig HTML 4.01, XHTML 1 og delvis støtte for XHTML 1.1, samt støtte for XHTML Mobile Profile per 29. oktober 2001. Det loves full støtte for DOM 1, delvis støttes for DOM 2 og bare begrenset støtte for DOM 3. For stilsett er det oppgitt delvis støtte for CSS 2.1 og begrenset støtte for CSS 3.

Microsoft lover også bedre håndtering av tekstbrytning ved at teksten skal vises som en enkelt kolonne, uten behov for horisontal rulling. Nettleseren skal også ha støtte for Adobe Flash Lite v3.1, DirectX-støtte for bildefiltre lagt til ved hjelp av CSS og bedre integrasjon med søk.

Mer informasjon om IE Mobile 6 finnes i dette dokumentet.

    Les også:

Til toppen