FORBRUKERTEKNOLOGI

Prøv Microsofts nye romteleskop

Microsoft håper WorldWide Telescope skal øke interessen for astronomi og forskning.

Microsoft WorldWide Telescope - Sombrero-galaksen
Microsoft WorldWide Telescope - Sombrero-galaksen
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. mai 2008 - 09:25

Microsoft gjorde i går en første betaversjon av selskapets WorldWide Telescope tilgjengelig for offentligheten, etter at selskapet i mars i år demonstrerte en alfaversjon av programmet under Technology Entertainment and Design-konferansen i Monterey, California. Det hele så svært lovende ut.

    Les også:

WorldWide Telescope er en applikasjon man installerer på PC-en, men den laster ned det meste av innholdet fra weben. Programmet krever at PC-en har forholdsvis oppdatert støtte for 3D-grafikk, men de fleste nyere PC-er vil være tilstrekkelige.

WorldWide Telescopes bildemateriale, som vises som en virtuell himmelvelving man kan zoome og panorere rundt i, skal være hentet fra både bakke- og satellittbaserte romobservatorier fra hele verden. Programmet minner i funksjonalitet mye om Microsoft Live Search Maps-tjeneste, som viser kart og bilder av Jorden.

- WorldWide Telescope er et kraftig verktøy for vitenskap og utdanning. Det gjør de mulig for alle å utforske universet, sier Bill Gates, formann i Microsoft, i en pressemelding.

- Ved å kombinere terabytes med utrolige bilder og data med programvare som er enkel å bruke for å vise og bevege seg rundt i all denne informasjonen, åpner WorldWide Telescope døren til nye måter å se og oppleve undrene fra verdensrommet. Vårt håp er at det vil inspirere unge mennesker til å utforske astronomi og vitenskap, samt å hjelpe forskere i deres søken etter bedre å forstå universet, sier Gates.

I tillegg til oversiktsbilder over stjernehimmelen, er det detaljbilder av mange kjente og mindre kjente himmellegemer. I mange tilfeller må man zoome seg langt ut i verdensrommet for å støte på disse.

Men det er også nærbilder av blant annet planetene i vårt eget solsystem.

Bilder uten informasjon, har ofte ikke noen særlig verdi. Ved å høyreklikke på objektene får man vite en rekke detaljer om dem i Finder Scope, inkludert navn, lysstyrke og avstand, men også henvisninger til ekstern informasjon, for eksempel hos Nasa eller i Wikipedia.

I tillegg til å få oversikt over verdensrommet fra en posisjon på Jorden, kan man i de ulike turene reise til ulike reisemål, for eksempel Venus. Men dette oppleves som videoer hvor man har liten mulighet til å navigere selv. Derfor finnes det også en eget modus hvor man kan reise rundt noen planetene og enkelte av deres satellitter.

Microsoft WorldWide Telescope - nærbilde av Jupiter
Microsoft WorldWide Telescope - nærbilde av Jupiter

Det er også mulig å se Jorden slik den vises for astronauter, men detaljnivået er langt dårligere enn det som er tilgjengelig gjennom blant annet Google Earth.

Brukerne kan også velge hvilket teleskop de ønsker å se verdensrommet gjennom. Da vil man kunne se hvilke bilder som stammer fra blant annet Hubble Space Telescope eller Chandra X-Ray Observatory Center.

Man har, som i mange andre astronomiprogrammer, muligheten til å vise stjernehimmelen slik den ser ut der man befinner seg på et gitt tidspunkt. Man kan også spole framover og bakover i tid. Det er også lagt opp til at man kan styre sitt eget motordrevne teleskop fra programmet.

WorldWide Telescope er tilgjengelig her.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.