FORBRUKERTEKNOLOGI

Prøv Microsofts nye romteleskop

Microsoft håper WorldWide Telescope skal øke interessen for astronomi og forskning.

Microsoft WorldWide Telescope - Sombrero-galaksen
Microsoft WorldWide Telescope - Sombrero-galaksen
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. mai 2008 - 09:25

Microsoft gjorde i går en første betaversjon av selskapets WorldWide Telescope tilgjengelig for offentligheten, etter at selskapet i mars i år demonstrerte en alfaversjon av programmet under Technology Entertainment and Design-konferansen i Monterey, California. Det hele så svært lovende ut.

    Les også:

WorldWide Telescope er en applikasjon man installerer på PC-en, men den laster ned det meste av innholdet fra weben. Programmet krever at PC-en har forholdsvis oppdatert støtte for 3D-grafikk, men de fleste nyere PC-er vil være tilstrekkelige.

WorldWide Telescopes bildemateriale, som vises som en virtuell himmelvelving man kan zoome og panorere rundt i, skal være hentet fra både bakke- og satellittbaserte romobservatorier fra hele verden. Programmet minner i funksjonalitet mye om Microsoft Live Search Maps-tjeneste, som viser kart og bilder av Jorden.

- WorldWide Telescope er et kraftig verktøy for vitenskap og utdanning. Det gjør de mulig for alle å utforske universet, sier Bill Gates, formann i Microsoft, i en pressemelding.

- Ved å kombinere terabytes med utrolige bilder og data med programvare som er enkel å bruke for å vise og bevege seg rundt i all denne informasjonen, åpner WorldWide Telescope døren til nye måter å se og oppleve undrene fra verdensrommet. Vårt håp er at det vil inspirere unge mennesker til å utforske astronomi og vitenskap, samt å hjelpe forskere i deres søken etter bedre å forstå universet, sier Gates.

I tillegg til oversiktsbilder over stjernehimmelen, er det detaljbilder av mange kjente og mindre kjente himmellegemer. I mange tilfeller må man zoome seg langt ut i verdensrommet for å støte på disse.

Men det er også nærbilder av blant annet planetene i vårt eget solsystem.

Bilder uten informasjon, har ofte ikke noen særlig verdi. Ved å høyreklikke på objektene får man vite en rekke detaljer om dem i Finder Scope, inkludert navn, lysstyrke og avstand, men også henvisninger til ekstern informasjon, for eksempel hos Nasa eller i Wikipedia.

I tillegg til å få oversikt over verdensrommet fra en posisjon på Jorden, kan man i de ulike turene reise til ulike reisemål, for eksempel Venus. Men dette oppleves som videoer hvor man har liten mulighet til å navigere selv. Derfor finnes det også en eget modus hvor man kan reise rundt noen planetene og enkelte av deres satellitter.

Microsoft WorldWide Telescope - nærbilde av Jupiter
Microsoft WorldWide Telescope - nærbilde av Jupiter

Det er også mulig å se Jorden slik den vises for astronauter, men detaljnivået er langt dårligere enn det som er tilgjengelig gjennom blant annet Google Earth.

Brukerne kan også velge hvilket teleskop de ønsker å se verdensrommet gjennom. Da vil man kunne se hvilke bilder som stammer fra blant annet Hubble Space Telescope eller Chandra X-Ray Observatory Center.

Man har, som i mange andre astronomiprogrammer, muligheten til å vise stjernehimmelen slik den ser ut der man befinner seg på et gitt tidspunkt. Man kan også spole framover og bakover i tid. Det er også lagt opp til at man kan styre sitt eget motordrevne teleskop fra programmet.

WorldWide Telescope er tilgjengelig her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.